Strážníci se zaměřili sběr použitých jehel

Městská policie Františkovy Lázně se opět zapojila do celorepublikové akce s názvem Jehla. Jejím cílem je kontrola volnočasových areálů a dětských hřišť, zaměřená na sběr nebezpečného odpadu v podobě použitého injekčního materiálu, který zde zanechávají uživatelé návykových látek. Dále se strážníci zaměřili na všechny předměty, které by mohly ohrozit malé návštěvníky.

Po zkontrolování dětských hřišť, oddechové loučky bývalého přírodního divadla a multifunkčního hřiště nebyly nalezeny žádné injekční stříkačky. V okolí laviček pak detektor odhalil jen drát, hřebík a víčka od piva. V průběhu měsíce dubna tak nastoupili strážníci v různých městech s nezbytnými technickými a ochrannými pomůckami, aby situaci prověřili. Kontroly ve Františkových Lázních jsou prováděny strážníky i namátkově během celého roku.

Podnětem jsou také nelichotivé údaje neziskových organizací Světla Kadaň a Kotce, které v kraji působí v oblasti protidrogové prevence. Světlo Kadaň, které má na starost Karlovarsko, ve své výroční zprávě za rok 2020 uvádí, že pracovníci kontaktního centra v rámci výměnného programu přijali 61.346 kusů a vydali 61.375 kusů injekčních stříkaček. Přímo v terénu pak bylo přijato 39.285 kusů a vydáno 38.504 kusů injekčních stříkaček. Jedná se, v porovnání s rokem 2019, o téměř 12% nárůst ve spotřebě injekčního materiálu. Statistiky výměnného programu organizace Kotec, která působí na Chebsku a Sokolovsku, uvádějí za rok 2020 následující údaje: kontaktní centrum v Chebu přijalo 32.905 kusů injekčního materiálu a vydalo 33.768 kusů. V rámci terénního programu bylo přijato 34.088 kusů injekčního materiálu a vydáno bylo 35.700 kusů.

Naštěstí návratnost použitého injekčního materiálu je dosti vysoká (98,5%) a na veřejných místech tak končí pouze zlomek tohoto nebezpečného odpadu.

Zdroj: Městská Policie Františkovy Lázně