V Chebském divadle to žije. Zkoušejí, natáčejí, ale také pomáhají

Chebské divadlo zkouší a natáčí, ve svém volnu pak pomáhá potřebným. Soubor Západočeského divadla v Chebu během druhého divadelního lockdownu, tedy od října 2020, připravil prozatím dvě nové inscenace, třetí vzniká právě nyní.

V listopadu byla dozkoušena inscenace hořké komedie Jiřího Havelky Společenstvo vlastníků, v níž hraje téměř celý ansámbl chebského divadla, doplněný několika hosty. Režie inscenované schůze rozhádaného sdružení vlastníků se ujal Jiří Bábek. Inscenace se měla původně uvádět v prostoru pro divadlo ne zcela typickém – v přednáškovém sále Městské knihovny. Interní premiéra se uskutečnila v budově divadla, ale věříme, že po obnovení společenského života se plánovanou spolupráci obou kulturních institucí podaří zrealizovat.

Druhým titulem, který už je zcela dozkoušen a připraven pro diváky, je Hra, která se zvrtla britských autorů Henryho Lewise, Jonathana Sayera a Henryho Shieldse. Jedná se o koprodukční projekt Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského divadla. Bláznivá komedie ukazuje v praxi Murphyho zákony, kvůli nimž se pokazí vše, co se pokazit může. Chebští a karlovarští herci představují skupinu nadšených ochotníků, kteří se snaží na jevišti předvést klasické britské detektivní drama. Přitom zapomínají text i rekvizity, rozpadá se jim scéna a nakonec budou rádi, jestli svůj velký večer přežijí všichni živi a zdrávi. Režie úspěšného hitu z londýnského West Endu se ujal umělecký šéf obou souborů Zdeněk Bartoš.

V těchto dnech se připravuje jedna z nejznámějších komedií klasika francouzského divadla Molièra Tartuffe. Jak poznáme, že nás někdo zneužívá? Komu můžeme věřit? Kdo si vymýšlí a kdo s námi manipuluje? Palčivé otázky, které hra divákům klade, zůstávají aktuální i téměř 350 let od jejího vzniku. Příběh bezskrupolózního svatouška Tartuffa, který se vetře do domu měšťana Orgona a rozloží celou jeho domácnost, inscenuje režisér Petr Mikeska, jehož předchozí chebské režie slavily velké úspěchy (Cyrano z Bergeracu, Jméno, Králova řeč).

Všechny připravené inscenace budou uvedeny, jakmile pomine bezpečnostní riziko a divadla budou moci opět hrát. Prozatím je soubor spolu s ostatními repertoárovými tituly udržuje v paměti pravidelnými zkouškami přibližně jednou za měsíc.

Vedle běžného zkoušení chebští divadelníci také vymýšlejí a realizují nejrůznější audiovizuální projekty, aby udrželi kontakt se svými diváky. Nejprve vznikla 12dílná série Minutové hry od českých autorů, natáčené na různých místech Chebu a okolí. Následoval 8dílný vzdělávací cyklus Ámos je kámoš, který mapoval odkaz Komenského v různých oblastech současného života. Natočeno bylo také 17 dílů reklamního cyklu Pusť chlup, kterým Západočeské divadlo podpořilo chebské drobné živnostníky. A konečně Divadelní lexikon, zábavně vzdělávací série o divadelních pověrách a hantýrce – dosud vzniklo 6 dílů a připravují se další. Veškeré zmiňované pořady jsou stále k vidění na internetu na YouTube kanálu i facebookovém profilu Západočeského divadla.

Každou neděli od 12 do 15 hodin vysílá Západočeské divadlo svou tříhodinovku, nazvanou Cheb a hry na internetovém rádiu pražského Spolku Kašpar www.radiokaspar.cz.

Řada chebských herců, ale i zástupců dalších profesí (jevištní technici, rekvizitář, zvukař, obchodní referentka, tajemnice souboru, umělecký šéf i ředitel) se výrazně zapojili do dobrovolnické činnosti. Šlo nejen o pravidelný rozvoz potravinové pomoci od města osaměle žijícím seniorům, ale také o distribuci roušek. Zásadní aktivitou chebských herců je obsluha telefonní linky pomoci seniorům včetně pochůzek či obstarávání nákupů potřebným.