Měl covid-19 a nařízenou karanténu. Nic si z toho nedělal

Sedmašedesátiletý muž měl covid-19 a nařízenou karanténu. Nic si z toho nedělal a několikrát ji porušil. Policejní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který jej akceptoval. Soudce rozhodl o uvalení vazby.

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmašedesátiletého muže z Kraslic, kterého obvinili ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci.

„Obviněný měl mít pozitivní výsledek testu na nemoc COVID 19 a z tohoto důvodu mu tak byla Rozhodnutím Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje nařízena karanténa za účelem zabránění dalšího šíření infekce. I přesto měl muž s příznaky onemocnění COVID 19 karanténu několikrát porušit,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Podle mluvčí měl být v úterý 2. března policisty spatřen u obchodního domu v Kraslicích, kde měl postávat u rychlého občerstvení. Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a případ prověřovali.

„O týden později dne 8. března 2021 obviněného muže policisté spatřili znovu postávat u obchodního domu. V tomto případě byl již s maximální obezřetností a za použití ochranných pomůcek zadržen a umístěn do policejní cely,“ upřesnil Jakub Kopřiva.

Nyní mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let, neboť se takového jednání dopustil v době, kdy byl Usnesením Vlády České republiky vyhlášen nouzový stav pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu COVID – 19 a čin byl tedy spáchán za stavu jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí.