Neskutečné fronty. Na Pomezí čekaly na testy stovky pendlerů

Podle nových německých opatření v souvislosti s pandemií koronaviru platí pro přijíždějící do země přísnější pravidla. Od půlnoci 24. ledna musí proto pendleři každé dva dny podstoupit testy PCR. V sobotu 23. ledna se tak na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří tvořily dlouhé fronty, ve kterých čekaly stovky lidi.

Foto: JSDH Cheb

„Od časných hodin najíždí desítky, později stovky pendlerů k odběrovému místu, které bylo zřízeno na německé straně,“ uvedl chebský místostarosta Jiří Černý. „V deset hodin dopoledne jsem dostal informaci o problému na hranicích. Ihned jsem kontaktoval hejtmana a starostu města Cheb a dorazil jsem na Pomezí. Po příjezdu měla fronta odhadem 1000 osob. Během celého dne jsem průběžně informoval starostu města Cheb a hejtmana KV kraje Petra Kulhánka o situaci. Následně pak probíhala komunikace směrem k senátorovi Balatkovi a také k ministrovi zdravotnictví Blatnému,“ sdělil.

Na situaci rychle zareagovali dobrovolní hasiči z Chebu Hájů, kteří čekajícím přivezli teplý čaj.

Foto: JSDH Cheb

Podle chebského místostarosty se Petr Kulhánek snaží dosáhnout toho, aby německá strana navýšila své kapacity testování v pohraničí, případně, aby v Bavorsku slevili z testování jednou za dva dny na úroveň Saska, kde stačí 2x za týden. Hejtman se také snaží od pondělí zřídit nové testovací místo přímo na Pomezí, aby nenastal kolaps. „Důležité je, že tento problém byl vyvolán německou stranou. Ne českou. Omezení jsou zásadní a vydaná na poslední chvíli,“ informoval místostarosta. 

K problému se vyjádřil pro server bayreuther-tagblatt také správce na okrese Wunsiedel Peter Berek. „Dnes ráno pdorazilo do Schirndingu mnoho přeshraničních dojíždějících.  V průběhu týdne jsme tam postupně zvyšovali kapacity. My a náš poskytovatel služeb 21dx jsme dobře připraveni. Nicméně zítra ráno, během dopravních špičky, kdy jsou přeshraniční dojíždějící v pohybu, mohou vzniknout ještě krátké čekací doby. Žádáme vás o pochopení, “říká Berek.

Foto: JSDH Cheb