Poslanci schválili návrh paušální daně. Spočítejte si, zda se vám vyplatí

Poslanecká sněmovna schválila (11.10.) návrh paušální daně. Návrh z dílny Ministerstva financí přinese živnostníkům zjednodušení odvodových povinností, snížení administrativní náročnosti a finanční úsporu. Paušální daň poskytne malým podnikatelům možnost vyřešit trojí odvody na jednom formuláři. Ministerstvo financí plánuje zavedení paušální daně od 1. ledna 2021.

Foto: Ilustrační

„Paušální daň je jedním z našich klíčových projektů, který chceme živnostníkům nabídnout už od příštího roku. Významně jim tím zjednodušíme jejich odvodové a daňové povinnosti a snížíme nutnost papírování. Mnohým nabídne také finanční úsporu. Na příští rok vychází paušální daň na 5 469 korun měsíčně. Jedním formulářem a jednou platbou tak vše vyřešíte. Nebudete muset podávat žádná daňová přiznání, ani žádné přehledy pojistného. O nic dalšího se už nestaráte. Paušální daň tak živnostníkům ušetří nejen peníze, ale především čas, který by jinak strávili otravným papírováním,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Výše paušální daně pro příští rok vychází 5 469 Kč měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 Kč a daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 %. To pro příští rok odpovídá výši 2 976 Kč. Díky jedné pravidelné měsíční platbě živnostník může ušetřit nemalé finanční prostředky i tím, že už nemusí platit účetní služby.

Následující kalkulačka ukazuje přínosy paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele. Vedle případné finanční úspory na odvodech a daních se jedná o benefity v podobě minimalizace kontrol ze strany správce daně a správců veřejných pojistných a také více času a klidu na podnikání. Kalkulačka zobrazuje modelový příklad vybraných slev na dani a dalších nákladů (odvody a účetní služby).

Kalkulačka paušální daně: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/spocitejte-si-zda-se-vam-vyplati-pausaln-39714