Preventivní rady na podzimní cesty. Řidiče může potrápit déšť, mlha, ale také lesní zvěř

Podzim, který se nyní předvádí v celé své kráse, může být pro řidiče obzvlášť nebezpečný. Slunce vystřídal déšť a mlha, při kterých vidíme jen pár metrů před sebe a také už i ranní mrazíky. Řidiči by měli být v těchto zhoršených povětrnostních podmínkách za volantem velmi opatrní.

Ilustrační foto: dendoktoor

Na mokré vozovce bychom měli dodržovat větší rozestupy, neboť brzdná vzdálenost na mokru je až trojnásobná. Brzdit musíme přerušovaně a vyvarovat se prudkému sešlápnutí brzdového pedálu. Co se týče rychlosti, i zde platí pravidlo spěchej pomalu, a proto je lepší sundat nohu z plynu a přizpůsobit rychlost jízdy počasí. Samozřejmě nesmíme zapomenout na dodržování pravidla vidět a být viděn a za jízdy bychom již neměli spoléhat jen na obrysová světla, ale vždy si zapnout světla potkávací. V mlze a ve špatně viditelných povětrnostních podmínkách bychom měli také použít mlhovky, pokud je vozidlo jimi vybaveno. Přední nám pomůžou vidět překážky před námi a zadní zase upozorní ostatní, že před nimi jedete. Musíme je ale včas i vypnout, abychom neoslňovali ostatní řidiče. Za nesprávné použití mlhovek může hrozit od policistů pokuta. Důležité jsou i pneumatiky, a proto bychom si měli před každou jízdou zkontrolovat hloubku dezénu a tlak. Aby nedošlo k aquaplaningu, můžeme jet ve stopě vozidla před námi, čímž bychom toto riziko měli snížit.

Aquaplaning je nebezpečný a hrozí, když vodní polštář přeruší styk pneumatiky se silnicí a auto poté klouže jako na ledu. S podzimem přichází období, kdy ze stromů opadává listí. Hraje všemi barvami a za jistých okolností je to hezká podívaná. Když do toho však zaprší, listí na vozovce se stává kluzkou zbraní a jízda po něm je velmi zrádná.

Během podzimu dochází častěji než během celého roku ke srážkám s lesní zvěří. Je to tím, že zvěř je v tomto období aktivnější z důvodu migrace a my bychom měli být v lesních úsecích ostražití. Těžko můžeme po zvěři chtít, aby se silnicím vyhýbala. Nejnebezpečnější doba pro střet je při úsvitu a poté večer a během noci. Pokud srážce již nemůžeme zabránit, měli bychom snížit rychlost a držet přímý směr jízdy a nepokoušet se zvířeti vyhnout, což by mohlo mít tragičtější následky. Po nehodě musíme přivolat k nehodě Policii ČR, která zjistí vlastníka zvěře a následně i její odvoz. Nikdy nesmíme sražené zvíře naložit do svého vozu a z místa odjet, tímto bychom se mohli dopustit trestného činu.

Nezapomeňme také na povinnost zimního přezutí, kterou nám ukládá zákon o silničním provozu na pozemních komunikacích v období od 1. listopadu do 31. března. Zimní pneumatiky na vozidle musíme mít zejména, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze-li to vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.  S přezutím svého vozu bychom tedy neměli zbytečně otálet, ať nás nezaskočí mrazivá rána, noci či napadaný sníh.

Řidiči buďte opatrní a vždy dojeďte bezpečně do cíle.

por. Bc. Zuzana Týřová