Štafeta Mírového běhu zamířila také do Františkových Lázní

Také Chebsko se stalo dějištěm Mírového běhu. Organizátoři pro letošní rok naplánovali speciální trasu, která vedla z nejvýchodnějšího místa České republiky do nejzápadnějšího bodu, a to místo původně plánované celoevropské trasy. První běžci vyběhli na trať v sobotu 1. srpna. Do Františkových Lázní štafeta dorazila 15. srpna v 17.30 hodin.

Jedna z etap zavedla běžce do Národní přírodní rezervace Soos a poté do Františkových Lázní. Právě v lázeňském městě přivítal účastníky Mírového běhu starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. „Těší mě, že se staly Františkovy Lázně jednou ze zastávek Mírového běhu, jehož historie sahá až do roku 1987. Posláním akce  je vytvářet a šířit atmosféru přátelství, míru a porozumění, což je zvláště v dnešní době velmi důležité. Při této příležitosti je předáváno i ocenění Posel míru za mimořádné skutky. U nás ho obdržel Zdeněk Dančo. Jsme rádi, že jeho práce a nasazení ve všech charitativních aktivitách není přehlížena,“ řekl  Jan Kuchař.

Trasa letošního Mírového běhu měřila  přes 900 kilometrů a běžci ji uběhli za 15 dní. Ve Františkových Lázních, kam zamířila předposlední etapa, jsme se zeptali hlavního koordinátora Mírového běhu Ondřeje Veselého na zajímavosti z této oblíbené mezinárodní akce.

Kolik běžců se zúčastnilo celého běhu?

V letošním netradičním roce se i přes nepříznivou situaci zúčastnilo Peace Runu více než 60 běžců, kteří se prostřídali jako stálí členové mezinárodního týmu. Na trase se k běhu ale připojovaly stovky dalších běžců ve městech, obcích nebo na úsecích mezi zastávkami. Někdy s námi běží i plné ulice dětí nebo místních sportovců. Každoročně se účastní celé školy a letos mnoho dětských táborů. Součástí běhu je totiž i program pro školy a děti s názvem „Mírový tým“. Celkem je to tedy 7000-10000 účastníků na celé trase v Česku.

Z jakých zemí byli účastníci?

Obvykle se Peace Runu účastní běžci z mnoha zemí i kontinentů. Jsme rádi, že se letos mohli přidat na český úsek Peace Runu alespoň běžci z evropských zemí. Společně tak v týmu běželi zástupci Rakouska, Německa, Maďarska, Polska, Ruska, Ukrajiny, Velké Británie, Turecka, Slovenska a Česka.

Kdo a jak se muže přihlásit na další ročník? 

Pro účastníky Peace Runu nejsou určeny žádné věkové limity. V rámci jedné etapy se účastní menší děti, ale běžel s námi i běžec, kterému bylo 99 let. Všichni jsme dobrovolníci, kteří si obvykle na Peace Run berou dovolenou. Také si zpravidla sami platíme ubytování i jídlo. Někdy nám ale města poskytnou jídlo nebo nocleh zdarma, čehož si moc vážíme. Peace Runu na více dní se tak může účastnit kdokoliv, kdo uběhne alespoň několik kilometrů, sám si hradí náklady a bude dodržovat morální pravidla týmu. (Běžci Peace Runu nepijí alkohol, nekouří, neužívají drogy a snaží se být dobrým příkladem pro ostantí).

Kolik měřila trasa letošního běhu?

Původně se letos měla běžet celoevropská trasa, která začala v březnu v Portugalsku. Peace Run tam zahájil Portugalský prezident, který i s Mírovou pochodní běžel ulicemi Lisabonu.

Mírová pochodeň doputovala ještě do Španělska, ale pak jsme byli nuceni letošní celoevropskou trasu ukončit, vzhledem k aktuální situaci. Rozhodli jsme se však, že místo toho připravíme náhradní trasu v rámci České republiky a poběžíme z nejvýchodnějšího bodu ČR do nejzápadnějšího bodu ČR. Tato trasa v Česku měřila přes 900 km a běžci ji uběhli za 15 dní.

Co vás letos mile a negativně na trati překvapilo?

Velmi mile nás překvapilo, jak lidé přijímali Mírový běh i v této nelehké situaci. Čekali jsme, že se lidé budou bránit vzít si do ruky Mírovou pochodeň a nebudou se účastnit v takovém počtu. Lidé však byli velmi otevření a milí. Nesetkali jsme se s žádným strachem nebo odmítáním. Možná i proto, že jsme pochodeň pravidelně a viditelně dezinfikovali. Nemile mě snad překvapila jen bolest zubů a úžeh na trase, ale i to se podařilo vyřešit.

Znáte už trasu na příští rok?

V roce 2021 plánujeme uskutečnit letos plánovanou celoevropskou trasu opět se startem v Portugalsku. Tento ročník by měl být významný pro Českou republiku hned z několika důvodů.

Trasa Peace Runu 2021 povede přes naše území hned dvakrát. Poprvé v červnu, kdy se poběží ze Slovenska přes Česko do Polska. Podruhé přiběhne Mírová pochodeň do Česka z Rakouska v říjnu, kdy doputuje až do Prahy. Tady by se mělo uskutečnit po 11 letech ukončení celoevropské trasy v prvním nebo druhém týdnu v říjnu. Věříme, že to už bude možné.

Jaká je motivace k běhu na Peace Run?

Vždy jsem chtěl dělat něco smysluplného, co může pomoct rozvoji společnosti. Chtěl jsem být učitelem, ale život mě zavedl jinam. Poprvé jsem se zúčastnil Peace Runu v Praze v roce 1995 ( i když u nás se běhá Peace Run od roku 1991). Pak jsem Mírový běh běžel i v Americe v roce 1998. To mě opravdu nadchlo. Zjistil jsem, že Peace Run vznikl už v roce 1987. Tehdy jej založil sportovec a mírový filozof Sri Chinmoy s myšlenkou, že skutečný mír neznamená jen to, že se někde neválčí. Mír znamená, že různí lidé dokáží žít společně v harmonii, lásce a s pocitem spokojenosti jako jedna rodina. Tomu napovídá i celý anglický název běhu: Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, což by se dalo volně přeložit jako Mírový běh Sri Chinmoye ve Společném Domově (na planetě Zemi). Líbí se mi myšlenka, že za skutečný mír jsme tedy zodpovědní všichni. Člověk může ovlivnit své okolí, svůj svět a být dobrým příkladem pro ostatní. Každý máme duši a opravdový mír ve svém srdci. Jen se to musíme snažit cítit a žít…