Tvaroh s borůvkami? To zní samo o sobě moc dobře. A když se z těchto dobrot udělají koláče – a ještě navíc plněné, vznikne úžasná vyváženost chutí. Jsou malinko pracnější, ale trocha námahy za to opravdu stojí.
Kynuté borůvkové koláče plněné tvarohem
Budeme potřebovat:
40 gramů droždí
250 gramů polohrubé mouky
250 gramů hladké mouky
110 gramů rozehřátého másla
2 žloutky
50 gramů cukru
200 až 300 gramů vlažného mléka
1 lžíce oleje
Špetka soli
2 lžíce rumu
Strouhaná citronová kůra
Tvarohová náplň
250 – 350 měkkého tvarohu
Lžíce rozehřátého másla
1 žloutek
Cukr podle chuti
Pokud je tvaroh řídký, přidáme lžičku vanilkového pudinku
Borůvky
Drobenka:
Máslo
Cukr
Polohrubá mouka
Žloutek na pomazání koláčů
Z mouky, mléka a kvasnic uděláme kvásek. Mezi tím si připravíme do mísy všechny ostatní suroviny. Přidáme vzešlý kvásek a pořádně zpracujeme těsto. Po vykynutí z těsta uděláme váleček, který rozkrájíme na 20 dílků. Každou část naplníme tvarohem, dobře utěsníme, dáme na plech a pomažeme žloutkem. Uprostřed naplněného koláčku uděláme důlek, do kterého dáme borůvky a posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 minut.