Zaměstnavatelé budou povinni u vybraných zahraničních pracovníků vyžadovat negativní test na covid-19

Po vyhodnocení epidemiologické situace z dostupných dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí EU, ve kterém i nadále zůstává červené pouze Švédsko. Nově bude test na covid-19 požadován u pracovníků z Bulharska, Rumunska, Portugalska a většiny mimounijních zemí.

Ilustrační foto

Bulharsko, Rumunsko a Portugalsko budou i nadále v kategorii zelených zemí, ale zároveň budou označené hvězdičkou. Pro české občany cestující z a do těchto zemí se nic nemění. Zaměstnavatelé ale budou mít od 20. července povinnost vyžadovat negativní test na covid-19 od zahraničních pracovníků, kteří z těchto zemí přicestují do České republiky. Výsledek testu musí být z území ČR a nesmí být starší 4 dnů.

Opatření zahrnuje také pracovníky zemí červené kategorie (Švédsko) a ze zemí, které nejsou uvedené na seznamu s nízkým rizikem výskytu onemocnění covid-19 (většina zemí mimo EU). Týká se rovněž státních příslušníků těchto zemí, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území těchto států. Pokud tyto osoby test nepředloží, není možné je pustit do provozoven a pracoviště daného zaměstnavatele.

Výjimku tvoří osoby, které Českou republikou pouze projíždí a nezdrží se déle než 12 hodin.

Jedná se o reakci na zvyšující se počty případů nákazy, ke kterým u zahraničních pracovníků dochází. Další zhodnocení epidemiologické situace bude provedena za týden.

Vysoké riziko nákazy přetrvává ve Švédsku, kde trvá nepříznivá epidemiologická situace a je stále v červené kategorii. Po návratu ze zemí EU z červené kategorie je nutné prokázat se testem na covid-19 s negativním výsledkem, nebo nastoupit do 14 denní karantény. Toto ochranné opatření platí jak pro české občany, tak pro občany z těchto zemí EU, kteří mohou do ČR cestovat i za účelem turismu.

Na přicestování ze zelených zemí s nízkým rizikem nákazy se nevztahují žádná omezení. Parametry a kritéria vychází z hodnocení epidemiologických kritérií pro každou zemi.

Možnost přicestovat do České republiky mají od 20. července také občané všech zemí mimo EU, kteří jsou s občanem ČR v prokazatelném trvalém partnerském vztahu, žijí s ním prokazatelně ve společné domácnosti a bylo jim za účelem umožnění vstupu na území České republiky podle tohoto bodu vystaveno potvrzení Ministerstva zahraničních věcí. Pokud dotyční do ČR přijíždí ze země červené kategorie, musí na území ČR neprodleně absolvovat test na covid-19.