Vaříme s muzeem. Připravte si tradiční pokrm připravovaný na Chebsku

Nejen na víkendové dny jsme pro čtenáře připravili něco speciálního, konkrétně originální recept na chutnou a zdravou pochoutku, která se vyloženě hodí k jarním dnům, ale připravit si ji můžete v jakémkoliv ročním období. Uvařte si s námi „hrách na český způsob“ – krmi bohatých i chudých, běžně připravovanou na Chebsku. „Toto jídlo pravděpodobně provonělo také prostory černé kuchyně na hradě Seeberg. Recept pochází z německé kuchařky „Ein sehr Künstlichs vnnd Fürtrefflichs Kochbuch, von allerley Speisen, auch wie man Latwergen, vnd Zucker einmachen soll, vnnd sunst von anderen gutten haimlichen Künsten, Ainem jeden im hauß sehr notwenig vnd nützlich zu gebrauchen“ z roku 1559, kterou muzeu v digitální podobě poskytla německá etnografka Dr. Ulrike Zischka“, uvedl Jiří Málek, historik františkolázeňského muzea.

Ilustrační foto: G. Vogel

V 16. století začalo tiskem vycházet několik sbírek kuchařských receptů.  Jedna z nich pod názvem „Kuchařství“ byla vydána v první polovině 16. století Janem Kantorem. Další pod stejným názvem vyšla v Praze roku 1553 Pavlem Severínem z Kapí Hory. Nejznámější z českých kuchařek této doby je pak kniha z roku 1591 „Kuchařství, to jest knížka o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají“ napsaná známým alchymistou a astronomem Bavorem Rodovským z Hustířan. V jeho knize jsou velmi zajímavé a nápadité recepty na pokrmy z různých ingrediencí. Nechybí recepty na rozličné kaše, plněná vejce, hovězí na medu, hrách na několik způsobů, různé cukrovinky apod. „Na Chebsku se pak vařilo především z výše zmíněné německé knihy Ein sehr Künstlichs vnnd Fürtrefflichs Kochbuch, von allerley Speisen, auch wie man Latwergen, vnd Zucker einmachen soll, vnnd sunst von anderen gutten haimlichen Künsten, Ainem jeden im hauß sehr notwenig vnd nützlich zu gebrauchen pocházející z roku 1559. Kniha obsahuje velmi pestré a nápadité recepty, např. na divokou svini s drobenkou, vinnou kaši, květnovou kaši a podzimní kaši (s mandlemi, rozinkami a sádlem)“, doplnil Jiří Málek“.

Zde je již zmíněný recept:

Hrách na český způsob

Ingredience (pro 4 osoby):

250 gramů čerstvého hrášku – může být mražený

2 cibule

40 gramů másla

1 ¼ l hovězího vývaru

Špetka šafránu

Pepř

Muškátový květ

1 svazek petržele

40 gramů pšeničné mouky

Příprava: Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Poté ji necháme dusit na másle dosklovata. Přidáme hrách. Až se nám začne tvořit směs konzistencí podobná hrachové polévce, zahustíme ji moukou, podlijeme jí hovězím vývarem a okořeníme pepřem, šafránem a muškátovým květem. Pak na 20 minut na mírném ohni povaříme. Následně posypeme drobně nakrájenou petrželí a můžeme podávat na stůl.

Dobrou chuť!!! 

Městské muzeum Františkovy Lázně