Už i Bavorsko reaguje na hrozbu jménem koronavir 

Také naši západní sousedé se potýkají s nákazou koronavirem. V této souvislosti došlo v pátek 20. března k vyhlášení omezení pohybu obyvatel. Opatření v Mnichově vyhlásil bavorský předseda vlády Markus Söder.

Podle deníku Franknpost se opatření se týkají zpřísnění podmínek pro pohyb osob. Boj proti koronaviru začne v celém Bavorsku platit od soboty 21. března.  Opuštění domovů bude možné například při cestě do práce, nutných nákupech, návštěvách lékaře a při pohybu na čerstvém vzduchu. Poslední jmenované je možné jen samostatně nebo s blízkými osobami. 

Tato omezení platí až do 3. dubna 2020. Předseda vlády také upozornil, že při porušení vyhlášky hrozí vysoké pokuty. Podle něj prý není cílem zavřít Bavorsko, ale omezit venkovní pohyb obyvatel. Právě to je totiž podle expertů jedna z možností, jak zpomalit šíření nákazy. Jak Markus Söder uvedl, Bavorsko prý nemůže dále váhat – každý jeden nakažený i zemřelý je hodně. Důraz kladl také na to, že opatření slouží nejen k tomu, aby lidé ochránili druhé, ale i sami sebe. Je totiž stále mnoho těch, kteří si neuvědomují nebezpečí vůči sobě a ostatním.

Zavřeny tedy zůstanou například: restaurace, pivnice, kadeřnictví, kosmetické salony, stavebnictví, zahradnictví a další. Dále se omezují návštěvy nemocnic, domovů důchodců i ústavů sociální péče. 

Povoleny zůstanou například: pohřby, návštěvy v hospicích a návštěvy na dětských dděleních, stejně tak mohou otcové k porodům. 

Pro chápající to není tolik změn, pro nerozumné to budou přísná opatření, konstatoval bavorský předseda vlády. Ten zároveň důrazně požádal všechny zaměstnavatele a společnosti, aby interně udržovali minimální vzdálenost mezi zaměstnanci, a pokud to situace dovolí, umožnili jim pracovat z domova.