Seismologové chtějí kopat v Komorní hůrce dál

Třicet metrů hluboká štola pod vyhaslou Komorní hůrkou je hotová. V budoucnu by se ale mohla ještě prodloužit. Geologové chystají ražbu dalších metrů. Pomoci by jim v tom měla nezisková organizace, kterou zakládají. Pokud by se plán povedl, mohli by zamířit až k samotnému ztuhlému sopouchu.

„Vytvoříme neziskovku, do které by mohla přispívat jak veřejnost, tak i ekonomické subjekty. Potřebovali bychom se dostat zhruba do hloubky dalších pěti metrů a délky zhruba kolem deseti metrů. Tam už očekáváme, že narazíme na vyhaslý sopouch sopky, ze kterého bychom mohli následně odebrat vzorky,“ řekl seismolog Milan Brož.

Díky neziskovce získají odborníci snadněji a rychleji finanční prostředky na ražbu dalších metrů štoly. Tuto organizaci by Milan Brož chtěl zaevidovat ještě v letošním roce na Ministerstvu vnitra České republiky.

„Protože by se už nejednalo o základní výzkum sopky, ale její rozšíření, s velkou pravděpodobností by Akademie věd ČR nezískala na tyto práce žádný grant. A i kdyby se to povedlo, jsou tam dlouhé čekací lhůty na granty. Čekat na to, jestli grant dostaneme, můžeme jeden i dva roky, což je hrozně dlouho. Další část chodby bychom chtěli mít hotovou co nejdříve,“ poznamenal Milan Brož.

Nyní seismologové plánují zpřístupnění štoly pro veřejnost. Podívat se do útrob nejprozkoumanější sopky by mohli lidé příští rok na jaře.

VID