Adéla Vášová: Inspiraci nacházím také ve snech

S tvorbou sokolovské výtvarnice Adély Vášové se mohou aktuálně setkat návštěvníci hradu Seeberg. Autorka se věnuje fotografii, kam přenáší pohledy tajemných míst nejen z regionu, ale také všedních věcí, které svým pohledem mění na neobyčejné. Výtvarnice se věnuje i dekorování skla nevšední technikou, která dává číším vzhled kovu, ale vytváří například také šperky. O tom, kde čerpá inspiraci, nebo třeba o tom, jak hledá lokality pro svoje snímky, si Živé Chebsko s Adélou Vášovou povídalo.

Dekorování skla a fotografování jsou naprosto odlišné obory, jak to jde dohromady? Co bylo první?

Fotografování se věnuji převážně od jara do podzimu, sklu pak po večerech a v zimě. Obojí je náladová záležitost a nedá se do toho nutit. Když nemám chuť na focení či úpravu fotek, hraji si se sklem. Obojí mě naplňuje a ani jednoho bych se nedokázala vzdát. Fotím celý život, sklu se věnuji posledních pět let.

Fotografujete převážně tajemná místa nejen u nás v kraji, jak lokality hledáte?

Lokality hledám v knihách, na internetu i v mapách. Občas mi někdo něco doporučí.

Často se stává, že při výletě jedeme okolo nějaké zajímavé stavby. Doma si pak o ní zjistím víc a časem se k ní vrátím s fotoaparátem.

Několikrát jste za svoje snímky získala ocenění, kterého si nejvíce vážíte?

Všechna jsou pro mě cenná. Nejvíce si vážím prvního místa v Mapovém okruhu Nekázanka. Je to nejstarší fotoklubová soutěž v ČR. Účastní se jí cca 15 fotoklubů z celé ČR a okolo dvou stovek jednotlivců. O to více mě cena potěšila, že to bylo s fotkou právě architektury.

Vaše dekorované sklenice jsou velmi dobře rozpoznatelné mezi jinými výrobky. Jakou techniku používáte?

Sklenice zdobím polymerem a speciálními pudry, které pak vytvoří kovový efekt. Dále používám formy, které si buď vyrobím sama, nebo koupím.

Kde čerpáte inspiraci?

Inspiraci čerpám všude. Nejvíce v přírodě, při focení památek, v muzeích i ve snech 🙂

Kde se mohou aktuálně zájemci setkat s vaší tvorbou?

Po skončení výstavy na Seebergu, která potrvá do 5. června, budu mít autorskou výstavu fotografii na plátně, dekorovaného skla a šperků na Statku Bernard. Tam to bude k vidění celé léto od 29. do 31. srpna.

Na podzim bude obdobná výstava v zámečku v Sokolově 28. září do 31. října.

Během roku navštívím pár regionálních trhů např. Jarmark radosti v Sokolově, který se uskuteční v sobotu 27. dubna.

Samozřejmě se zájemci mohou podívat na web věnovaný sklu a šperkům www.a-umeni.cz nebo na stránky, kde jsou fotografie jen kostelů www.kostelycz.  mozello.cz a nebo na společný web  www.fotovasovi.cz.