Míra Všetečka: Partička 0609 fantasticky propaguje náš nejzápadnější region

Kapela 0609 patří k jedněm z nejúspěšnějších hudebních formací na západě Čech. Na svém kontě má tři CD, bezpočet televizních vystoupení a klipů. Skupina vznikla plynule na základech metalového „Mac Bethu“, který však hrál tvrdší styl. Letos 0609 slaví už 20 let na naší hudební scéně. U jejího zrodu byl i její bubeník Míra Všetečka, kterého znají nejen posluchači z Chebska jako úspěšného moderátora, podnikatele, textaře i šéfredaktora týdeníku Listů Ašska.

Jaké byly hudební začátky? A na co se mohou posluchači těšit? O tom si Živé Chebsko s Mírou Všetečkou povídalo.

Na fotce zleva Míra Všetečka, Pavel Klvač, Antonín Červínek, René Červínek ml., Petr Všetečka

Letos slavíte dvacet let na hudební scéně. Jistě mnoho lidí si pamatuje, když kapela 0609 vtrhla do hudebního světa s coververzí písničky Láska je věc kouzelná. Tehdy se mnoho odborníků shodlo, že vaše verze překročila stín originálu…

Dostali jsme zakázku od tehdejšího vydavatele na cover od skupiny Rangers – Plavci. Vybrali jsme si písničku Láska je věc kouzelná a zpracovali ji po svém. Vyvolalo to rozruch a velkou odezvu. Vydavatel čekal na práva z USA a mezitím odešli z kapely Mac Beth tři muzikanti. Navíc jsme nemohli změnu stylu prezentovat pod starým názvem Mac Beth.  A proto jsme se s Mírou Chrástkou domluvili na novém názvu kapely 0609, což tehdy bylo volací číslo na erotické linky. Vznikly pop rockové nahrávky, které byly velmi úspěšné v televizích a rádiích.

Pak už následovaly další, teď už autorské skladby, nebo třeba účinkování v různých televizních soutěžích, kde jste se úspěšně umisťovali.

S druhou deskou přišel průlom. Koncerty se hrnuly, zájem pořadatelů byl a deska s hitem Šálek tvrdý pravdy, se skvěle prodávala. Klip bodoval v televizním pořadu ESO, kde jsme třikrát porazili kapelu Kryštof. Následoval odchod Chrástky. Další deska pak už vyšla se skvělým zpěvákem Martinem Čarným. Opět se skvěle prodávala. V rádiích hráli hit Kousek nebe. Vystupovali jsme na mnoha koncertech. Diváci si určitě vzpomenou na skvělou akci v Chebu s kapelou Smokie, kde jsme jednu písničku věnovaly mému zemřelému bratrovi, který byl s kapelou od samého začátku jako producent.

Foto: Archiv 0609 – natáčení nejnovějšího videoklipu

Pak jste se na mnoho let odmlčeli.

Když fungující kapelu opustil baskytarista, skupina 0609 se dostala do unaveného, mrtvého bodu. Natočil jsem sice s Martinem Čarným ještě hodně úspěšný singl To všechno z lásky, ale zdálo se, že po několika neúspěšných pokusech o oživení, je kapela navždy v hudebních „věčných lovištích“.

Kde nastal zlom?

Přišel rok 2018 a já jsem bubnoval v kapele, u které jsem cítil, že to není ono, co hledám a kde chvilku hrál René Červínek ml. Ten mne úplně mimo tuto kapelu oslovil, zda bych si neposlechl zpěv jeho bratra Antonína Červínka, který je mimochodem skvělý bubeník. Jejich přístup, nadšení, hudební um, mi vlily energii do žil a kapela vydala na začátku roku singl pod značkou 0609 s názvem Ztráta a někdy v květnu 2018 videoklip. Opravdu mne překvapil úspěch této písničky u posluchačů a na sociálních sítích. Začaly vznikat další skladby. Snažíme se také o profesionální zvuk.

Jablko nepadlo daleko od stromu a do kapely nastoupil také váš syn.

Ano, za bicí usedl můj syn Petr Všetečka. Nově do kapely nastoupil i baskytarista Pavel Klvač, který působí v Karlovarském symfonickém orchestru.  Já obsluhuji percuse.  Po 20 letech se kruh uzavírá a já hraji s hudebníky, kteří jsou o generace mladší. Podle mého má kapela v tomto složení obrovský potenciál.

Jakým směrem se teď kapela vydá a na jaké novinky se mohou posluchači těšit?

Nové singly to jasně naznačují a už se objevily i na rozhlasových vlnách a bodují na sociálních sítích. Klipově ztvárněná skladba Ztráta má dobrou sledovanost. Formace začala 8. února točit další videoklip. Tentokrát ke skladbě Vážně, která je na jedné ze starších desek 0609. Kluci aranže pojali moderně a vytvořili novou melodickou linku. Je to nádhera a podařilo se jim i zpěvem absolutně vystihnout atmosféru, kterou jsem chtěl k textu původně mít. Vše je na youtube. Skupina tvoří i vlastní televizní pořad pod názvem 0609 –  příběh kapely. V příštích dnech se objeví další díl. V přípravě jsou i živá vystoupení. Partička 0609 fantasticky propaguje nejzápadnější region a dokazuje, že se zde rodí skvělí hudebníci navazující na rockovou tradici našich regionů. Možná je to tou radioaktivní vodou v okolí.

Více, jak dvě desítky let, jste působil v rádiu Egrensis. Jste velmi pracovně vytížený, zbývá vám ještě čas na moderování?

Profesi moderátora, scénáristy, textaře jsem neopustil. Naopak. V přípravě jsou televizní pořady, kde zúročuji své zkušenosti z moderování v jiných televizích a samozřejmě z rádia Egrensis, kde jsem byl celkem 23 let. Ale to by bylo na dlouhé povídání. Snad příště  V současné době se věnuji své práci šéfredaktora týdeníku Listy Ašska a především své internetové televizi  MVTV.CZ.