Téma letošního ročníku Festivalu kresleného humoru je zdravotnictví. V porotě usedne také Ivo Šmoldas

I když do zahájení 4. ročníku Mezinárodního festivalu kresleného humoru zbývá ještě šest měsíců, organizátoři nezahálejí. Tématem letošních vtipů je zdravotnictví. Jako každý rok, tak i letos se promění františkolázeňská Národní třída v jednu velkou galerii pod širým nebem.

Více fotografií z minulého ročníku zde

Františkolázeňský Mezinárodní festival kresleného humoru se letos uskuteční v termínu od 8. do 13. července. V loňském roce se sešlo na festivalu sedm stovek vtipů od 186 autorů z 38 zemí světa. „S napětím očekáváme, jaká bude účast letos, kdo si odveze cenu festivalu, Zlatého Tapíra. Podle dosavadního zájmu odhadujeme, že bude minimálně stejná,“ uvedl organizátor akce výtvarník Mirek Vostrý.

„Pořadateli festivalu budou jako v předchozích ročnících město Františkovy Lázně a Klub kreslířů a humoristů (KKH), který sdružuje kreslíře a humoristy. Součástí KKH je také magazín humoru a satiry TAPÍR, kde mohou členové klubu, ale i externí kreslíři se zájmem o podporu kresleného humoru, publikovat své vtipy. Z tohoto důvodu se hlavní cena festivalu jmenuje Zlatý Tapír,“ sdělil výtvarník.

Po celou dobu festivalu bude probíhat výstava vtipů – Open Air výstava v prostranstvích Národní třídy a kolonády ve Františkových Lázních. „Výstava bude opět soutěžní. Vtipy bude hodnotit šestičlenná mezinárodní porota, ve které usedne i Ivo Šmoldas. Vybrat si nejlepší vtip budou moci i návštěvníci festivalu. Po celou dobu výstavy budou k dispozici výherní hlasovací lístky a urna, kam je mohou házet,“ upřesnil Mirek Vostrý.

V pátek 12. července a v sobotu 13. července proběhne bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na Beatles Revival a skupinu Inflagranti s Václavem Noidem Bártou. Přesný program bude upřesněn později. Stále se něm pracuje.

„Letošní novinkou pro návštěvníky bude zábava, nazvanou Bumper Ball. Jde o sportovní atrakci, ve které se lidi různě kutálejí, naráží do sebe a dělají skopičiny. Do koulí můžou děti od čtyř let až po dospělé vážící přibližně 130 kilogramů,“ řekl organizátor.

Vedle hlavní, soutěžní výstavy, bude pro návštěvníky festivalu připravena ještě jedna, menší, nesoutěžní výstava, pánů Jiřího Slívy a Vladimíra Jiránka.

Jiří Slíva

V sobotu od 18 hodin proběhne na hlavním pódiu vyhlášení vítězných vtipů jak od poroty, tak od hlasování návštěvníky. Vylosovaný hlasující návštěvník bude rovněž oceněn. Dále bude vyhlášena cena Českého rozhlasu KV a také síň slávy, do které bude vybrán autor, který je, či byl, pro kreslený humor velkým přínosem.

Návštěvníci budou mít možnost setkat se všemi autory, kteří se festivalu zúčastní osobně. Kousek od pódia bude VIP stan kreslířů, kde si mohou návštěvníci odnést podpis od svého oblíbeného autora, kresbu do památníků, ale i svou karikaturu.

Více fotografií z minulého ročníku zde