Co by změnili politici, pokud by se dostali do zastupitelstva? Kandidáti v Chebu odpovídali na otázky

Volby do obecních zastupitelstev se blíží. Volební místnosti se otevřou již v pátek 5. a v sobotu 6. října. Zeptali jsme se proto lídrů politických stran a hnutí, kteří v Chebu kandidují. Všechny jsme oslovili a všem jsme položili stejné otázky.
Pořadí odpovědí je podle vylosovaných čísel, se kterými půjdou politické strany a hnutí do voleb.
Otázky pro lídry kandidátek:
1) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
2) Proč jste se rozhodl/a kandidovat?
3) Když budete zvolen/a, co změníte jako první?
4) Proč jste byl/a podle vašeho názoru vybrán/a na kandidátní listinu jako lídr?
5) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?

1) Helena Kobrová, 57 let, Komunistická strana Čech a Moravy, OSVČ 
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Protože si myslím, že naše strana neslibuje, ale snaží se myslet na občany města. To, co máme v programu, se budeme snažit plnit a prosazovat. Pracujeme pro lidi ne pro obohacení a zviditelnění.
2 Proč jste se rozhodla kandidovat?
Kandidují již třetí volební období. To, že jsem v zastupitelstvu tak dlouho, svědčí o tom, že mi voliči dali hlas. Snažím se je nezklamat. Celý život jsem myslela a myslím na druhé. Není mi lhostejné, jak žijí obyvatelé města Cheb. Zapojuji se do dění v Chebu, ať už je to v kultuře, dopravě, ale i v jiných odvětvích. Proto jsem se rozhodla kandidovat. Jako lídr jsem poprvé. Budu se snažit pracovat pro lidi i nadále.Helena Kobrová
3 Když budete zvolená, co změníte jako první?
Kdybych byla zvolená, jako první se zaměřím na bydlení mladých rodin, aby neodcházely za bydlením z Chebu. Aby bylo dost bytů pro tyto rodiny. A nemusely bydlet v nevyhovujících podmínkách za přemrštěné nájemné. Zjistila bych, jak to je s vyplácením sociálních dávek nepřizpůsobivým občanům. A proč tyto dávky dostává jen někdo.
4 Proč jste byla podle vašeho názoru vybrána na kandidátní listinu jako lídr?
O tom, kdo bude lídr strany, nerozhoduje jedinec, ale celá strana. Že mě oslovili, zda souhlasím s tím, že povedu stranu do komunálních voleb, jsem problém neviděla. Chci zúročit to, co jsem se jako politička naučila za 8 let v zastupitelstvu.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Bydlení – nedostatek bytů. Majitelé raději pronajímají byty těm, kteří platí byty ze sociálních dávek.
Bezpečnost – aby se obyvatelé Chebu nebáli ve dne a hlavně v noci v ulicích města.
Zdravotnictví – nedostatek odborných a praktických lékařů a sester.

2) Zdeněk Hrkal 60 let, ANO 2011, starosta města Cheb, dlouholetý ředitel školy
1 Proč by mělo vaše hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Hnutí ANO má přímé napojení na vedení našeho kraje a na vládu, máme krajské zastupitele, máme hejtmanku, máme koaliční poslance, máme ministry a máme premiéra. Jsme schopní prosadit zájmy našich občanů a města na všech úrovních. V Chebu za nás kandidují odborníci na konkrétní problematiky a především kandidáti, kteří mají bohaté zkušenosti ze státní správy a samosprávy.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?Zdeněk Hrkal
Členy hnutí ANO Cheb jsem byl navržený na lídra naší kandidátky. Vzhledem k tomu, že práci místostarosty jsem vykonával více jak rok a post starosty zastávám již 10 měsíců, věděl jsem, do čeho jdu a tuto nominaci jsem s pokorou přijal.
3 Když budete zvolený, co změníte jako první?
Starostou jsem již 10 měsíců a ve vedení města téměř dva roky. Pracuji kontinuálně, proto budu-li opět zvolený, navážu na svoji současnou rozdělanou práci.
4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Tak toto je skutečně otázka spíše na ty, kteří tuto nominaci učinili, a následně ji naše členská základna schválila. Ale dovolím si osobně tipnout, že s mým dosavadním působením ve vedení města je u nás v ANO Cheb spokojenost.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Určitě to je bytová problematika, pak pořádek a bezpečnost ve městě. A proč? Bytů je v Chebu nedostatek, a to jak městských, tak soukromých. Co se týče pořádku a bezpečnosti ve městě, tak mám od občanů stížnosti na rušení nočního klidu a následném nepořádku na mnoha místech ve městě.

3) Martin Kroupa, 45 let, Česká strana sociálně demokratická, stavební inženýr
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Sociální demokracie v Chebu je skvělý tým. Máme zkušenosti z různých oborů. Eva Horná se velice dobře orientuje v sociální oblasti a zdravotnictví. Martin Černík je odborníkem na dopravu. Jiří Kotrbáček velice dobře rozumí sportu a bezpečnosti. Pavel Vanoušek je odborníkem na životní prostředí a finance, což je pro město vždy velice potřebná kvalifikace. Politiku se musíte učit jako každou jinou dovednost, i když dnes často převládá názor, že to může dělat kdokoliv. Sociální demokracie v Chebu má dlouholeté zkušenosti a především demokratické kontrolní mechanismy, což u různých rychlokvaškových hnutí chybí. Jsme zárukou profesionality a zkušenosti.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Narodil jsem se v Chebu, žiji v něm a nikdy jsem neuvažoval, že bych mohl žít jinde. Proto mi není lhostejné, jakým směrem se bude ubírat rozvoj města, a chtěl bych se podílet na budoucím rozvoji. Mám zkušenosti s komunální politikou, jako předseda Tenisklubu Cheb se pohybuji ve sportu a s investičními projekty se setkávám v zaměstnání. Je na čase mé zkušenosti využít i ve prospěch rozvoje našeho města.
3 Když budete zvolený, co změníte jako první?Ing. Martin Kroupa,44 let, stavební inženýr
To je poněkud legrační otázka, neboť velice záleží na tom, jestli po zvolení jste v koalici, nebo v opozici. Dokonce, i když vyhrajete volby, můžete skončit v opozici, neboť jste nenašel dostatek hlasů a důvěry pro vaše vedení. Ale mohu vám slíbit, že budu okamžitě prosazovat opatření, která přispějí k bezpečnějšímu městu. Mého kolegu v práci minulý týden přepadli na pěší zóně, a i když se statečně bránil, stejně byl okraden a zbit. Takovému jednání musíme učinit přítrž.
4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
V ČSSD se o kandidátovi na lídra demokraticky hlasuje a já jsem dostal důvěru členské základny. Z předchozího působení v Radě města Chebu jsem načerpal již zkušenosti a mám důvěru ostatních kandidátů. Trošku s nadsázkou se dá říci, že v chebské ČSSD dochází k výměně generací a zkušení politici zůstávají s pomocí a radou. Nicméně do čela vstupují nové tváře a i já jsem toho součástí. Jsem velice rád, že mohu využít rady starších kolegů a spolustraníků a že sociální demokracie funguje napříč generacemi.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Bezpečnost, bydlení a parkování. Chceme posílit městskou policii i kamerový systém a především lépe spolupracovat se státní policií. Bezpečnost je pro nás prvořadým úkolem. V otázce bydlení chceme vystupovat velice aktivně a zapojit se do výstavby nových bytů, ať již s pomocí státu, nebo bez něj. Stejně tak chceme spolupracovat s developery na výstavbě rodinných domků i bytových domů. Město má odpovědnost za bydlení nejenom pro nejbohatší jedno procento, ale pro normální obyvatele. Parkování nás trápí všechny. Musíme usilovně stavět nová parkovací místa, velký dluh máme na Spáleništi, na Skalce i na jiných místech. Musíme pokračovat ve výstavbě parkovacích míst i ve vnitroblocích starého města.

4) Ladislav Tkaczyczyn, 50 let, Česká pirátská strana, správce IT
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?

Nevím, jestli rovnou zvítězit, je tady silné místní uskupení s dlouholetou tradicí, ale doufáme ve volební úspěch a zisk alespoň 2 mandátů. Náš program pokrývá celé spektrum oblastí a potřeb občanů od sociální problematiky až po nové technologie pro usnadnění života ve všech jeho aspektech. Máme v programu zcela nové prvky, např. digitalizaci radnice nebo participativní rozpočet. Jsme strana mladých a vzdělaných lidí s novým a čistým pohledem bez klientelistických vazeb! Máme zkušené kolegy jak na radnici v Mariánských Lázních, tak i v krajském zastupitelstvu a samozřejmě i v parlamentu.

2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Vím, že je poměrně těžké změnit zaběhnutý status quo na radnici, kandiduji tedy nejen, abych mohl prosadit svoji vizi, ale abych totéž do budoucna ulehčil všem ostatním. Konkrétně však chceme zejména nastavit slušnou a otevřenou komunikaci na radnici bez trestních oznámení a vrátit tak důvěru občanů v řízení města, zapojit je do rozhodování a podpořit jejich spoluúčast na společném životě ve městě.Tkaczyszyn Ladislav
3 Když budete zvolený, co změníte jako první?
Zjistím, v jakém stavu je ICT (Informační a komunikační systém), a zahájím jednání o možných změnách směrem k novým funkcím pro občany. Zastávám názor, že úřady by neměly být odděleny od zbytku světa, neměly by za ním zaostávat, měly by využívat technologie 21. století. V dnešní době už je naprosto zbytečné, aby obíhali po úřadech lidé, obíhat mají data. eObčanka s kontaktním elektronickým čipem je vydávána již od 1. 7. 2018 a budu usilovat, aby ve styku s úřadem byla užitečná i u nás. Zatím ze strany města ani jiných kandidujících nezazněly žádné plány na její využití! Proto chci prosadit vývoj mobilní aplikace pro občany “Radnice pod palcem”, kde budou dostupné všechny informace spojené s chodem města a nástroje pro vyřízení žádostí, úhrady poplatků a možnost okamžitého nahlášení problému. Souběžně však bude zachován současný způsob “papírové” komunikace.

4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Prostě proto, že nebyl lepší kandidát 
Jsem předsedou a zakládajícím členem místního sdružení, mám, díky svému věku, dostatek zkušeností a znalostí z komunální politiky a jasnou vizi rozvoje města nejen v oblasti digitalizace.
Z konkurenčního prostředí v soukromé sféře jsem zvyklý na jiné pracovní tempo, kde neplatí třicetidenní lhůta na vyřízení požadavku.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Čistota a nedostatečný pocit bezpečnosti ve městě, způsobený nedostatkem příslušníků městské i státní policie.
Dále pak nedostatek bytů a pozemků pro výstavbu a jejich vysoká cena. Důvodem je rostoucí poptávka zejména pro ubytování pracovníků průmyslové zóny, která v důsledku způsobuje nedostupnost bytů pro mladé rodiny. Město také velice zdlouhavě jedná v případě rekonstrukce stávajícího bytového fondu a zasíťování a prodeje svých pozemků, např. v areálu Kasáren na Zlatém vrchu proběhly od roku 2012 zatím jen demoliční práce.
Nakonec jistě Chebany trápí také dopravní infrastruktura – nedostatečné spojení okrajových částí města způsobené uzavřením některých lávek a neexistencí kvalitních tras pro pěší i cyklisty a také nedostatečná kvalita veřejného prostoru.

5) Antoním Jalovec, 46 let, VOLBA PRO MĚSTO CHEB, učitel Gymnázia Cheb, bývalý starosta Chebu 
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Celé čtyři roky jsme v zastupitelstvu aktivně pracovali – v opozici jsme rozkrývali podezřelé návrhy koalice (pronájem Lokomotivy, návrat hazardu), za sedm měsíců ve vedení města jsme mimo omezení hazardu dokončili třeba zákaz tranzitu kamionů přes město či navýšili objem prostředků na podporu sportu.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Po svém odvolání z funkce starosty v prosinci 2017 jsem uvažoval o ukončení politické aktivity. Protesty Chebanů proti odvolání mému i paní Lickové mě přesvědčily, že naše práce přinesla nějaký pozitivní výsledek a má smysl v ní pokračovat. Stále věřím, že se komunální politika dá dělat jinak, než je v Chebu zvykem – bez podrazů a zákulisních čachrů.
3 Když budete zvolený, co změníte jako první?Antonín Jalovec
Styl prezentace vedení města v městských médiích. Aby už nadále nebylo možné, že se prezentují jen úspěchy a nárok na propagaci má jen vedení města, opozici je zveřejňování jejích názorů znemožňováno. Web, městský facebook i Radniční listy musí být apolitické a vyvážené.

4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Ještě před čtyřmi lety jsem nebyl ani řadovým zastupitelem. Měl jsem za sebou dlouhou kariéru učitele. Komunální politika mě ale zaujala, věnoval jsem jí spoustu času a úsilí, a tím si postupně získal důvěru ostatních členů Volby pro město. Vědí, že mám velmi pevné zásady a chráním si je i v politice.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
V první řadě to je veřejný pořádek a bezpečnost v centru města. Zvláště ve večerních a nočních hodinách se řada Chebanů bojí pohybovat po pěší zóně a kolem nádraží, což považuji za skandální.
Druhým problémem je dlouhodobé zanedbávání a přehlížení investic do okrajových částí města (Hrozňatov, Podhrad, Pelhřimov,…). A třetím velkým problémem, jehož řešení ale bude trvat roky, je zanedbaný stav silnic (Písečná, Hálkova, Dukelská,…), chodníků, mostů a celého sídliště Spáleniště.

6) Helena Baxová, 56 let, Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), živnostník
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Naše strana by měla zvítězit, jelikož jsme jediný politický subjekt, který hájí skutečně zájmy občanů a chce jim zajistit slušný a bezpečný život v Chebu. Názor našich občanů nás zajímá nejen jednou za čtyři roky.

2 Proč jste se rozhodla kandidovat?

Kandidovat jsme se rozhodla, jelikož naše město má mnoho problémů, které je nutné řešit ke spokojenosti našich občanů, a z toho důvodu chceme, aby se občané zapojili do politického dění a o veřejných věcech rozhodovali sami občané v referendu, které prosazujeme.

3 Když budete zvolená, co změníte jako první?

Je těžké říci, co bych změnila jako první, určitě jedním z prvních kroků by bylo zrušení placených stání na většině parkovacích ploch ve městě a nahradit je bezplatným časově omezeným stáním.

4 Proč jste byla podle vašeho názoru vybraná na kandidátní listinu jako lídr?

Poté, co mi dali důvěru kandidáti v našem městě, mé umístění na prvním místě schválilo předsednictvo kraje Hnutí SPD a následně vedením Hnutí SPD.

5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?

Cheb musí být městem, kde se lidem dobře žije, špinavá pěší zóna, fleky na dlažbě, žvýkačky, odpadky jsou jedny z minima problémů. Mnoho lidí z důvodu nízkých platů pracuje v sousedním Německu, proto musí dojít k navyšování platů, tak aby nám neodcházeli kvalifikovaní lidé, kteří zde musejí najít uplatnění.

Pak to jsou poplatky za pejsky, které zbytečně trestají slušné pejskaře, kteří už tak svého majitele stojí nemalé náklady. Placené stání na většině parkovacích ploch ve městě, které chceme nahradit
bezplatným časově omezeným stáním.

7) Jan Blaško, 61 let. Za čistý Cheb, servisní mechanik
Neodpověděl.

8) Václav Jakl, 63 let, Strana svobodných občanů, živnostník – vydavatel časopisu
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Svobodní jsou v Chebu jedním z mála politických subjektů, které vycházejí důsledně z principu osobní svobody a odpovědnosti. Proto jsme v komunální politice pro střídmost ve vydávání regulací. Pamatuji například, kdy zastupitelstvo v domnění, že ve městě zajistí v noci klid a pořádek, schválilo vyhlášku, která omezovala otevírací dobu všech restaurací na 22. hodinu (mimo víkend). Pak se zaleklo reakce lidí a od svého záměru ustoupilo. Jiným příkladem „páchání dobra“ je třeba plošný zákaz sekání trávy v neděli. V takových a jiných případech je třeba postupovat velmi individuálně a řešit případ od případu.
Neméně důležitým důvodem, aby Svobodní uspěli ve volbách je, že usilujeme o odstranění klientelismus na radnici, přidělování trafik, jako neblahý důsledek skryté spolupráce ideově protichůdných stran, které si radnici přisvojily a město chápou hlavně jako prostředek ke svému obohacení.
Chceme radnici více otevřenou občanům, volné soutěži názorů a nápadů. Radnice by měla méně řídit a více naslouchat.

2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Kandiduji už páté volební období. Měl jsem tu čest být starostou města a místostarostou.
Hned po svém zvolení starostou v roce 1998 jsem našel ve schránce na dopisy ostrý náboj do samopalu s výhrůžkou. Nebyl jsem nikomu zavázán, kritizoval jsem stavební lobby, nenechal jsem se zkorumpovat. To asi někomu vadilo. Na radnici si zřejmě přáli někoho, kdo jim umožní město vysávat. Je to hodně let, mám ale dojem, že dnes je to podobné.
Stále jsou na radnici a v městských organizacích lidé, kteří jsou odměňováni funkcemi za svou loajalitu ke své straně.
Proč jsem se rozhodl kandidovat tehdy a teď? Protože v Chebu přes 60 let žiji. Chci, aby Cheb byl bezpečné a čisté město, aby se v něm lidi cítili dobře, aby je radnice neobírala o jejich peníze. V zastupitelstvu pro to mohu něco udělat.
Někteří zastupitelé po zvolení nabudou dojmu, že peníze města jsou jejich. Kolikrát jsem říkal, jak byste kolegyně a kolegové rozhodli, kdybyste místo o milionu korun z městského rozpočtu rozhodovali o stovce ze své peněženky?Václav Jakl foto

3 Když budete zvolený, co změníte jako první?
Město jsou především lidé, jeho obyvatelé. Ve městě žijí, pracují, mají své rodiny, zájmy. Zvolená reprezentace život lidí ovlivňuje jen z malé části. Naštěstí. A to je dobře.
Někdo si ale po příchodu na radnici myslí, že ví dobře, co je pro lidi to nejlepší, co prosadí, případně i proti jejich vůli. Pak nastává problém. S lidmi je třeba se bavit, znát jejich názory. Nedělat přitom ukvapené závěry. O tom je politika.
Abych ale odpověděl na otázku, Co změnit jako první? Řešit to, co lidem vadí nejvíc, co se týká jejich každodenního života, to je bezpečnost, čistota a rušení nočního klidu. Proto je třeba zaměřit se na práci městské policie a ve spolupráci se státní policií se věnovat hlavně prevenci. Městští strážníci musí být v ulicích „vidět“.

4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Podle mého názoru? Důležitější je názor mých kolegyň a kolegů, kteří mě opět po 4 letech vybrali jako lídra Svobodných do komunálních voleb v Chebu. Ptal jsem se a říkali asi toto: Byl jsi v Chebu starostou a místostarostou, lidé tě znají, znají tvé názory, tvé působení na radnici nebylo spojeno s žádným skandálem, máš s radnicí bohaté zkušenosti. V souvislosti s věžemi kostela sv. Mikuláše si tě taky pamatují…

5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Nedlouho potom, co jsem byl zvolen starostou města v roce 1998, jsem do Chebu „přivedl“ projekt Občan – radnice, konflikt, nebo partnerství. Probíhalo dotazníkové šetření v radničních listech, telefonovali jsme náhodně vybraným lidem a přibližně ve 20 minutách vyplňovali telefonický dotazník. Zprvu jsme měli obavy, byli jsme ale příjemně překvapeni, že se lidé s námi bavili. Následovala setkání s občany. Proč to říkám. Jako zastupitelé jsme přemýšleli nad investicemi, byty, nemocnicí, ale dozvěděli jsme se, že lidi nejvíc trápí bezpečnost, čistota a prostituce. Vlastně to, s čím se setkávají každý den. Dnes je to podobné. Zase je to bezpečnost, čistota a místo prostituce je rušení nočního klidu. A proč to lidem vadí? Protože být v noci na cestě z nádraží přepaden a okraden, pak ještě do něčeho šlápnout, a k tomu si pak nemoci otevřít okno do ulice, když jdu spát, to není určitě příjemné.
Je toho samozřejmě víc, co nás obtěžuje. Např. ubytovny s agenturními zaměstnanci z průmyslového parku, nebo jinými lidmi, nebo nedostatečná, pomalá a neefektivní údržba ulic, chodníků a mostů…

9) Petr Ptáček, 41 let, PRO Zdraví a Sport, vysokoškolský učitel, právník, předseda
Odpovědi na otázky odráží stanovisko kandidátů, nikoli výlučně lídra, neboť i město není ovládáno jednou osobou (ač se tak starostové rádi tváří), ale radou a zastupitelstvem. – pozn. Petra Ptáčka
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Máme potřebnou odbornou kvalifikaci i životní zkušenosti. Lídr vystudoval krom „práv“ i obor Veřejná správa. 15 let působí v advokacii, přes 10 let přednáší na univerzitě (nejen budoucím právníkům, ale i chebským seniorům). Výsledky jeho práce hovoří za něj, a to i v úplně obyčejných kauzách. Nedávno např. Krajský soud v Plzni vyhověl jeho žalobě a velmi laicky řečeno „zrušil rozhodnutí (kraje a města) o nepřidělení vyhrazeného parkovacího stání“… (známe dobře zoufalou situaci nejen v parkování, ale bolestný stav chebské dopravy vůbec). Dalšími kandidáty jsou odborníci z řad Městské policie (Stanislav Makovička, vedoucí oddělení kontrolního a právního MP Karlovy Vary), Celní správy (Pavel Langmaier, ex-celník, který působil řadu let na odboru 03 Pátrání a je specialistou na herny, padělky, drogy), Vladimír Halbich, chirurg, který chebské nemocnici skutečně rozumí, nekecá a opravdu maká (a krom toho je trenér cyklistiky), Hanka Varadzinová, která svou kariéru věnovala záchraně lidských životů (ta půvabná dáma v sanitce, to je ona), úspěšný obchodní ředitel Tomáš Peták, oblíbená chebská podnikatelka  Milena Lejsková, ale i vedoucí železářství Míra Štejr, nebo řada trenérů z různých klubů, jako je legenda chebské atletiky Petr Učík, hokejový trenér Richard Kala, trenér florbalu Matěj Voborník a řada dalších.
Veřejnou správu mají vykonávat odborníci a ne skupinka nadšených laiků. Každý má dělat to, co umí (podle svého vzdělání). Učitel se má věnovat školství, lékař se má věnovat zdravotnictví atp. Když parkování, hazard, právní problémy města řeší laici (byť nadšení), dostaneme se tam, kde jsme.
2) Proč jste se rozhodl kandidovat?Petr Ptáček
Ke kandidatuře přiměl Petra Ptáčka tlak sportovců. Zasvěcení ví, že před 4 lety nakonec odmítl kandidovat. Situace se však stává neudržitelnou. Osobních útoků přibývá. Lídři kandidujících subjektů se veřejně zostouzejí a jejich vzájemná nenávist se projevuje i v jejich práci. Nezajímají se ani tolik o věcný výsledek, o prospěch občanů, ale povětšinou už jen o to, aby uškodili svému politickému soupeři. Občané se stali rukojmími ve válce místních politických špiček. Ani jedna ze stran nehraje fair, ani jedna ze stran neříká úplnou pravdu. Lidovými, nekriticky adorovanými hrdiny se stávají řečníci na různých demonstracích či internetových fórech, nebo ti, kdož dostanou nejvíc „lajků“ na Facebooku. Zkusme si vzpomenou na den, kdy odněkud nevykoukl nějaký ex/starosta (a že jich za poslední 4 roky bylo :-)). Bojíme se už i otevřít ledničku nebo popelnici, aby z ní nevyskočil ten či onen.
3 Když budete zvolen, co změníte jako první?
Zvolení zastupitelé by měli především změnit způsob svého veřejného vystupování. Občana zajímá, kde zaparkuje, proč mu nejede autobus nebo proč je rozkopaná půlka města a ne, kdo na koho podal trestní oznámení.
4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Nejsme centrálně řízeni. Lídr nebyl vybrán někým shora. Šlo o konsenzus kandidátů – sportovců.

5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
K trápením našich občanů patří (nikoli však výhradně) bezpečnost, doprava (hromadná i individuální) a financování sportu.
Některé konotace a možná řešení:
a) Je třeba uvést do praxe projekt „Bezpečné město“. Základem projektu je spolupráce dotčených subjektů, systematizace činností. Laicky řečeno: na potlačení dnes rostoucího nelegálního hazardu bude pracovat skupina složená ze zástupců Celní správy, Městské policie Cheb, Živnostenského úřadu; na potlačení latentní kriminality (kolem Prioru, u nádraží, na sídlištích ad.) bude pracovat skupina složená ze zástupců Policie ČR, Městské policie, Odboru sociálních věcí a zdravotnictví atd. Je žádoucí zajistit mobilní služebny Městské policie, aby byli strážníci přesně tam, kde je jich zapotřebí. Mezi našimi kandidáty jsou zástupci se zkušenostmi z bezpečnostních složek (Celní správy, Městské policie ad.). Turista nemá v sezóně kde složit hlavu (chybí hotel), ale ubytovny zde (s tichým souhlasem současných politiků) rostou jak houby po dešti. Chceme v Chebu turisty, kteří nehledají sex, drogy a padělané zboží.
b) Změna fungování MHD. V současné podobě je i zadarmo vlastně drahá a pro většinu občanů k ničemu. Neodráží potřeby občanů, nenavazuje na dálkové spoje, má zastaralý vozový park, nízkou frekvenci, malý počet zastávek a i na těch stávajících často autobusy nestaví. My MHD aktivně používáme, proto známe její četná negativa z vlastní zkušenosti. Je potřebné zrušit/revidovat parkovací zóny, umožnit vyhrazené parkovacího stání, vybudovat už KONEČNĚ parkovací dům v centru.
c) Chceme násobné navýšení prostředků pro sportovce (přes SPA), především pro děti a mládež (řada jich dnes totiž za levnějším sportem jezdí mimo Cheb… ano i do Německa). Využití příjmů z loterií a jiných her je v gesci obcí a ČR je jednou z mála zemí EU (např. spolu s Kyprem či Lotyšskem), kde neexistuje povinnost alokace finančních prostředků z loterií přímo do sportu. Chceme tuto chybu napravit. Podle § 7 zákona o dani z hazardních her je totiž 65 % hrubého výnosu daně příjmem rozpočtu obce. Cheb získal vloni z hazardních her přes 45.291.000,- Kč !!! (viz. http://monitor.statnipokladna.cz/2017/obce/detail/00253979#rozpocet-prijmy-druhovy ). Na podporu celoroční sportovní činnosti (SPA) však místní politici dali z této obrovské sumy pouhých 5.406.600,- Kč. Kam se zakutálelo zbývajících takřka 40 miliónů, lze dohledat a není to veselé čtení.

10) Jan Svoboda,61 let, ODS ve spolupráci s KDU-ČSL nezávislými kandidáty, ředitel Západočeského divadla Cheb, bývalý starosta

1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Pokud občané pohlédnou do minulých let, zjistí, že Cheb se změnil. Zkrásněl. A to bylo za spolupráce stran v čele s ODS. Dnes je Cheb místem nejistoty, místem rozhádaných politiků, policie /městská/ vzpomíná na zlaté časy. Máme v rukou důkazy, že plníme to, co slíbíme. Všude jsou hesla odvaha mluvit, odvaha jednat atd. Ale my tu odvahu měli a máme. A máme zkušenost, že společně s ostatními se dokážeme velké věci. Jsem přesvědčen, že dokážeme nastolit v našem městě opět přátelskou atmosféru na politické scéně. A dokážeme spolupracovat s ostatními zastupiteli. Naše vize jsou reálné, nestavíme žádné vzdušné zámky, reagujeme na podněty občanů.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Kandiduji, protože to cítím jako povinnost vůči Chebu, vůči občanům. Má práce byla přerušena po osmi letech a mnohé plány zůstaly nedokončeny. Voliči prostě rozhodli jinak a tudíž jsem nemohl pokračovat v naplánovaném programu. Nezačalo se s rekonstrukcí Spáleniště, změnila se taktika v pořádání kulturních akcí, zcela jiná je koncepce sportovišť, atd. Nechci říci, že bych vše chtěl změnit, to by bylo špatné. Ale razantněji bych prosazoval investiční akce: knihovnu, Dominikán, divadlo, sportovní centrum, atd.
3 Když budete zvolen, co změníte jako první?Jan Svoboda
Záleží na tom, jakou sílu, jak silný mandát bych získal. Každopádně bych chtěl sestavit pokud možno, co nejširší koalici, s přátelskou opozicí. Možná, že je to nesplnitelné přání, ale jsem přesvědčen, že je to reálné, když budu mít úctu k oponentům, když nebudu používat aroganci moci. Nastane atmosféra, jakou znám z období mého působení v čele chebské radnice. A chtěl bych vyzdvihnout úlohu úředníků. Stále tvrdíme, co bych udělal já, on, ale bez úředníků nedokážeme nic. Na radnici musí být prostě fungující tým.
4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Pro mne je to čest. Lidé v mé straně, a ostatní z našeho týmu, mi věří. Asi mne zvolili, protože mám zkušenost s vedením města, jsem nekonfliktní a jsem ochoten se opět s vervou věnovat práci na radnici. Je to s nadsázkou úvazek na 24 hodin denně sedm dní v týdnu 365 dní v roce. Měl jsem kalendář zaplněn termíny pro občany a na tom bych nic neměnil ani po případném zvolení.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Každého trápí něco jiného, ale nejvíce jsou problémy s parkováním, s bezpečností ve městě a v současné době s nedostatkem nájemných bytů. Parkování se musí vyřešit jedině zvýšením počtu parkovacích míst, a to lze učinit jen pomocí parkovacích domů /v centru/ nebo úpravou ploch/ Spáleniště. Bezpečnost musí zajistit policie České republiky ve spolupráci s kvalitní městskou policií. Že to jde, dokazuje nedávná minulost. Odchodem nezapomenutelného velitele Šmolíka se činnost policie neustále zhoršovala až do dnešního stavu. Byty umíme vyřešit v návaznosti na přerušené plány z doby před osmi lety. Cheb má dostatek parcel, které se mohou připravit pro developery, pro soukromé stavebníky.

11) Karel Tyrpekl, 55 let, Koalice pro Cheb, lékař – v zastoupení lídra Karla Tyrpekla zaslal odpovědi na položené otázky Jakub Formánek
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Koalice Pro Cheb nabízí velmi kvalitní program na všechna palčivá témata města. Nabízíme kandidátku, která je zaplněna lidmi, které znám a můžu jim věřit. Máme mezi sebou odborníky – školství, zdravotnictví, doprava, životní prostředí, urbanismus, atd. Nejvíce si cením toho, že jsme fungující tým a snažili jsme se poskládat kandidátku z kvalitní a „neokoukaných“ lidí. Chceme zvítězit a tvořit pro obyvatele smysluplnou budoucnost v našem krásném městě.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Jsem přesvědčen, že současná situace ve městě není příznivá a postrádám zcela vize do budoucna. Není mi lhostejný vývoj ve městě, a proto jsem vstoupil do projektu Koalice pro Cheb, který se nám podařilo velmi dobře „rozchodit“ na současném půdorysu. Jsem rád, že můžu stát v čele kandidátky, která nabízí městu něco inovativního.
3 Když budete zvolený, co změníte jako první?
To je velmi složité. Jeden člověk nic nezmění. Je nutné mít dobré zastoupení v zastupitelstvu, tím silnou pozici ve vyjednáváních a mít (morálně!) slušné koaliční partnery. Město má mnoho problémů, některé jsou i akutní a na ně je nutné se zaměřit.
4 Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
To se musíte zeptat těch, kteří tak učinili. Místo lídra jsem přijal s pokorou a velkým závazkem. Je to závazek vůči občanům i kandidujícím za Koalici pro Cheb.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Doprava. Odpady. Byty. Všechny tři oblasti máme zpracované v programu a naši kandidáti mají společná řešení, která teď samozřejmě nemůžeme ještě prezentovat. Dopravní obslužnost v Chebu vůbec neodpovídá požadavkům moderního města. MHD nenavazuje na vlaky, zastávky jsou umístěny na špatných místech, některé části města nejsou obsluhovány MHD vůbec.
Odpady jsou věčné téma, nicméně nové zastupitelstvo se už bude muset rozhodnout, jakou cestou se v odpadovém hospodářství vydá. Náš stěžejní bod programu je NE spalovně v Chebu. Jiné alternativy jsou k diskuzi.
Mladé lidi trápí hlavně nedostatek městských bytů. Důležité je bytový fond zmodernizovat, jelikož jednotlivé byty jsou mnohdy ve velmi špatném stavu. Město by mělo přemýšlet také o nové výstavbě městských bytů za přijatelné ceny.
Náš program má hlavní body – byty , bezpečnost, odpady, doprava, zdravotnictví, školství a sociální péče. To je prakticky celek, který když nefunguje na slušné úrovni, tak velmi poznamenává spokojený život ve městě. Toto jsou naše základní priority a pak může navázat kultura, větší stavební nebo jiné investice.

12) Gabriela Licková, 51 let, Hnutí 2018, geoložka 
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Nebojíme se vstoupit do tvoření Chebu spolu s jeho obyvateli. Důvodem je, že ctíme zájmy obyčejného člověka. Zároveň si uvědomujeme různost preferencí obyvatel Chebu. Na příkladu bydlení lze dobře vysvětlit: někdo upřednostňuje bydlet v činžovním domě, jiný chce mít rodinný dům se zahradou, někdo si vybere byt v centru města, jiný jeho okrajovou čtvrť. Rozvoj Chebu a služeb proto stavíme na dialogu a vzájemném porozumění Chebanů, kterému se všichni musíme učit společně.
2 Proč jste se rozhodla kandidovat?
Kandiduji v komunálních volbách potřetí. Dlouhodobě mě štvou intriky, faleš, pokrytectví a malá domů v současné politice. Důvody se nezměnily.
3 Když budete zvolená, co změníte jako první?
Ráda bych změnila systém spolupráce ve vedení města a na radnici. Stalo se zvykem, že jednotlivci z vedení města mají klapky na očích a jdou svou cestou podle stranického přesvědčení. Zapomínají, že jimi vybraná cesta má mít s těmi dalšími společný cíl.Gabriela Licková foto
4 Proč jste byla podle vašeho názoru vybrána na kandidátní listinu jako lídr?
Protože ráda pracuji v kolektivu, zároveň mám z naší skupiny nejvíc zkušeností v pozici zastupitele, a to jako místostarostka. Byť jsou tyto zkušenosti krátké – pouze sedm měsíců trvání, jsou cenné v mnoha ohledech. Do té doby jsem např. jako zastupitelka s referenty úřadu spíš bojovala. Až jako místostarostka jsem pochopila, že svou odborností mi můžou velmi pomoci. Ovšem jen tehdy, budu-li ochotná naslouchat, vyměňovat si názory. Jen spolupráce založená na vzájemné důvěře může člověka těšit a přinášet hodnoty.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
1. Neporozumění každodenním potřebám obyčejného člověka, protože radnice pýchou oslepla. Řečeno pateticky, ale je to tak. Málokterý zastupitel je schopen podívat se na řešenou věc z pohledu člověka, který se s ní potýká několikrát za den. Obyvatelé ze Švédského vrchu a Hájů se třeba nepohodlně dostávají do práce a vodí děti do školy, protože už nemají most nebo lávku. Druhým příkladem slepoty jsou plány zastupitelů a rozhodnutí, že konkrétní silnici netřeba opravit. Komunikaci a chodník pak záplatujeme nazdařbůh tam, odkud se ozývá nejvíc křiku. Ovšem ke klidu nepřispívají ani opravy několika komunikací prováděné naráz, nejlépe před volbami.
2. Nouze v sociální a zdravotní oblasti. Hlavním důvodem je nepochopení systému politiky Karlovarského kraje. Nejsme ochotní připustit si nutnost aktivně se zapojit do krajské politiky a sebevědomě bojovat za zájmy Chebanů. Bohužel, teď se krajská politika projevila negativně v plánovaném snížení kapacity lůžek v domově pro seniory v Dragounské. Hnutí 2018 se daný problém snaží intenzivně řešit ve spolupráci s dalšími. Na posledním zasedání zastupitelstva Chebu 20.9. svitla našim seniorům naděje. Dodávám, že i proto je nutné volit Hnutí 2018.
3. Nepotismus. Převzatá definice ze slovníku cizích slov nám vysvětlí i důvod.
Nepotismus je zvýhodňování, prosazování příbuzných a známých z pozice svého postavení.

13) Martin Pospíšil, 49 let, Strana soukromníků České republiky, OSVČ
1 Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Jsme stranou založenou na stavovských hodnotách, která hájí zájmy živnostníků, jejich zaměstnanců, jejich rodin, jejich přátel. Zvítězit ve volbách bychom si zasloužili nejen proto, že budeme prosazovat zájmy našich slušných pracujících spoluobčanů, ale i proto,že nejsme stranou s politickými kostlivci ve skříni, jako mnohé strany působící nyní na chebské radnici.
2 Proč jste se rozhodl kandidovat?
Letos na podzim dovrším věku 50 let, a to je myslím čas začít se aktivně podílet na dění kolem sebe a zkusit i něco změnit k lepšímu pro nás všechny v Chebu.
3 Když budete zvolen, co změníte jako první?
Nevím, jestli je hned žádoucí cokoliv měnit, ale určitě by mě zajímaly nově zamýšlené projekty, jako je rozšíření prům. parku, spalovna odpadů na Švédském vrchu, městská plovárna v Poohří a další projekty, které budí přinejmenším podezření ze střetu zájmů členů nynějšího vedení radnice.
4) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Volba lídra v naší organizaci byla opravdu jednoduchá, jelikož jsme novou organizací v Chebu a já jsem jejím zakladatelem.
5 Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
V první řadě je to nepořádek a rušení nočního klidu v ulicích, které souvisí s ubytovnami pro sociálně slabší přistěhovalé v okolí chebského nádraží. 2. Nelegálně provozované herny, ve kterých se v nočních hodinách srocují drogově závislý „rádoby“ spoluobčané. 3. Nedostakek městských bytů za obvyklou nájemní cenu.