Kůrovec je postrachem i lesů Karlovarského kraje

Sucho letošního roku je příčinou masivnějšího výskytu brouka kůrovce, a to i v Karlovarském kraji. Tento malý brouk dokáže během několika týdnů poničit desítky stromů. Riziko napadení stromů tímto obávaným hmyzem je aktuálně velmi vysoké. Naštěstí v kraji není lokalita, kde by se kůrovec vyskytoval ve velkém množství.stromy kůrovec na web

„Při suchu je opravdu napadení stromu pro brouka snazší,“ sdělil pozorovatel počasí Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové. „Pokud totiž strom nemá dostatek vody, nedokáže v takovém množství vytvářet pryskyřici. Tou totiž dokáže brouka zničit. Smůla je tak přirozený obranný produkt,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Riziko výskytu brouka je vyšší v místech, kde v lesích zůstaly některé polomy po loňském orkánu Herwart.

„Ten napáchal největší škody v našem kraji na Kraslicku. Odklízení některých stromů bohužel nejde někdy tak rychle, aby za pár měsíců byly všechny popadané stromy pryč. Někdy se nachází ve špatně přístupném terénu, a tak lesníci mají s jejich odklízením problém. Ale u nás se to týká jen některých míst,“ konstatoval Rudolf Kovařík.

V našem kraji se vedení místních lesů podařilo proti kůrovci zasáhnout dostatečně preventivně. Do lesů dávali lesníci lapače už před třiceti až čtyřiceti lety, těmi se povedlo zabránit obrovské kalamitě.

„Navíc než se podaří kůrovci nad stromem lidově řečeno vyhrát, trvá to zhruba čtyři až pět let, do té doby dává strom dostatečně vědět, že je s ním něco v nepořádku, a lesohospodáři tak mohou včas zasáhnout a stromu pomoci,“ sdělil Rudolf Kovařík. „Je to vidět hodně například u smrků, který při napadení kůrovcem začne shazovat jehličí. Některé jeho části začnou schnout a dalších typických znaků je celá řada. Důležité je, že v Karlovarském kraji zatím nemáme lokalitu, kde by byly napadené stromy na obrovské ploše. Samozřejmě lokální případy výskytu tohoto brouka jsou, ale to není nic vážného,“ dodal Rudolf Kovařík.