Slunce teď v Čechách pálí jako v Itálii

V posledních týdnech do ordinací alergologů přichází čím dál častěji lidé, u kterých se objevila alergie na slunce. A to i tehdy, když dosud podobný problém neměli. Podle odborníků za to ve velké míře může fakt, že je ozonová vrstva nejen nad Karlovarským krajem zeslabená. Lidé, kteří se tak vystavují slunečnímu svitu, by se proto zvlášť nyní měli chránit nejrůznějšími krémy s vysokým faktorem.

„Slunce má v těchto dnech nejen v Karlovarském kraji sílu jako v severní Itálii. K tomu všemu je ozonová vrstva nad Českou republikou snížená už od jara letošního roku. Ozonu je v atmosféře zhruba o 5 až 21 procent méně, než je dlouhodobý průměr. Právě ozon je plynná vrstva v atmosféře, která snižuje dopad nebezpečných ultrafialových paprsků ze slunce. Pokud je snížená dlouhodobě, vede to samozřejmě k problémům,“ vysvětlil pozorovatel počasí Rudolf Kovařík z meteostanice v Šindelové. 

Počasí, které nahrává spáleninám a různým problémům kvůli slunečnímu svitu, ovlivňují tři faktory.

„Jak už jsem řekl, je málo ozonu, pak tu máme vysoký UV Index, který je na vyšších hodnotách, než jsme zvyklí, a v neposlední řadě si musíme uvědomit, že v letošním roce máme nejvíce slunečných dní za posledních deset let. To všechno jsou faktory, které v kombinaci znamenají vysoké riziko spálení kůže, popřípadě vznik alergie na slunce anebo i úžehu,“ informoval Rudolf Kovařík.

Hodnota UV Indexu nad Karlovarským krajem přesáhla v těchto dnech už sedmý stupeň a přiblížila se ke stupni osmému. To znamená, že slunce ohřívá dlouhodobě lidské tělo daleko rychleji, než je zvyklé. To má za následek to, že lidé mnohem častěji trpí popálenou kůží.

„Lidé častěji dostávají úžehy, které vznikají, když je hlava dlouhodobě vystavena slunečnímu svitu bez potřebné pokrývky hlavy. Lidem se pak udělá špatně, mohou dostat horečku, popřípadě někdy i zvrací,“ upozornil pozorovatel počasí. „Přitom ochrana je jednoduchá. Stačí dostatečně pít, při pobytu venku používat ochranný krém s vysokým faktorem a nezapomenout na kvalitní sluneční brýle. Pokud je to možné, doporučil bych se v parných dnech slunci vystavovat minimálně. Pokud už je to nutné mít na sobě i vhodnou pokrývku hlavy,“ dodal Kovařík.

VID