Zemětřesení v regionu ustalo. Otřesy mohou však ještě přijít

Otřesy země, které v Karlovarském kraji zaznamenali lidé na přelomu letošního června a července, prozatím ustalo. Odborníci sice i v těchto dnech zaznamenávají menší záchvěvy, ale ty nemohou lidé pocítit. Seismologové však nevylučují, že by mohla přijít ještě další fáze otřesu. Nejsilnější jev dosáhl hodnoty magnituda 3,1. Největší-zemětřesení-na-Chebsku-vyděsilo-obyvatele-před-30-lety

„Těžko můžeme soudit, zda se jednalo o krátkou epizodu, nebo budou otřesy dále pokračovat. Mohla by se objevit další fáze. Zatím je ale seismická aktivita oblasti spíše klidná,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Zajímavostí letošního zemětřesení je fakt, že od začátku monitorovaní západočeské aktivity se jednalo o roj zatím nejsevernější. I když i letošní otřesy zaznamenaly tisíce lidí, nejvíce si všichni pamatují na záchvěvy země v roce 2014, kdy nejsilnější jev měl magnitudo 4,5. Tehdy se však pravděpodobně jednalo o běžné zemětřesení a ne klasický roj, jak ho známe.

„Důvod, proč byla aktivita v roce 2014 tak významná a obsahovala tak silný jev, je pravděpodobně dáno tím, že se nejednalo o klasický roj ale o main shock a after shock (hlavní otřes a dotřesy), a navíc byla aktivována oblast, která byla doposud neaktivní,“ konstatovala Jana Doubravová.

Nejviditelnější škodu v roce 2014 způsobilo zemětřesení nejspíš v krušnohorské obci Stříbrná. Tam záchvěvy poškodily komín na jednom z místních domů a ten následně spadl. Ostatně škody hlásili i lidé z mnoha dalších měst a obcí a dosáhly několika milionů korun.

Jak přesně u nás zemětřesení vzniká, to se stoprocentní jistotou odborníci neví, ale už dříve konstatovali, že záchvěvy neznamenají, že by se na Chebsku rodila další sopka. Podle všeho se žádné magma v západních Čechách k povrchu nedere. Otřesy s největší pravděpodobností způsobují fluida, což je směs kapalin a plynů pod vysokým tlakem. Ty se k horninám dostávají z velkých hloubek, někdy až z desítek kilometrů pod zemí. Tam se zřejmě uvolňují ze zemského pláště, který je přirozenou vrstvou Země hned po zemské kůře. V plášti je již částečná tavenina hornin a kovů, které se pomalu pohybují. Tím, že je v této části Země vyšší tlak i teplota, uvolňují se z této taveniny právě zmíněné kapaliny a plyny směrem vzhůru. K horninám se dostávají pomocí zemských zlomů, kterými jsou západní Čechy protkány. V podzemí se pak kapaliny s plyny hromadí a tlačí na okolní horniny. Ty se pod vysokým tlakem napínají až do chvíle, než tlak plynů a vody nevydrží a prasknou, tím vznikne otřes.

Foto: ilustrační

VID