Zámek Nový Dvůr se stává novou dominantou obce Nový Kostel

Každý, kdo přijíždí do obce Nový Kostel, nemůže minout zámek Nový Dvůr. Majitelé nemovitosti v nedávné anketě Vesnice roku získali ocenění Zlatá cihla. Cena se uděluje v programu obnovy venkova – obnova a rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu. Stavbu s bohatou historií, která však měla namále, se ujali noví majitelé – rodina novokostelského starosty Oto Teubera, která jí dala šanci na nový život. Dnes se na zámku konají oslavy, konference a semináře. O tom, jak je složité zrekonstruovat památku, si Živé Chebsko povídalo právě s Oto Teuberem.AA p nový kostel-3

Zámek Nový Dvůr je v současné době cílem mnoha výletníků, ale nebylo to tak  vždy. Kdy vás napadlo tuhle památku zachránit?

Prvním impulsem byla Míša Nosková, která mne požádala o výpomoc v oblasti hledání nějakého sídla pro ni a jejího manžela. Když si tuto památku společně se mnou prohlédla, zjistila, že je pro ni moc rozsáhlá. Já s rodinou jsme se ale do ní ihned zamilovali a rozhodli jsme se ji zachránit. Pak to šlo rychle: hypotéka, půjčky, a vše, co bylo našetřené, se podařilo investovat do záchrany.

Historie stavby je zajímavá a sahá hluboko do historie…

Historie je dlouhá, za zmínku jistě stojí, že počátky sahají do počátku 16. století, kdy zde byl panský dvůr, který byl spravován ze zámku ve Waldově / Lesné/. Významní majitelé rod Multzů vlastnil panství bezmála 300 let. Poté putovalo do rukou dalších šlechtických rodů. Poslední žijící vlastník dnes bydlí u Prahy. Od této velmi sympatické paní máme fotografie, které dokládají bohatý život na zámku do roku 1933. Po hospodaření státních statků a zemědělské společnosti jsme v roce 2013 panství odkoupili a dnes zde i bydlíme.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaké byly začátky rekonstrukce?

Začátky lehké nebyly a vlastně život na zámku není lehký ani teď, ale jsme tu rádi. Úplně v počátku bylo třeba vyklidit a vyčistit vše, co na zámek nepatří, poté přišla na řadu úprava parku a začaly rekonstrukční práce na budovách, které neodkladně čekaly na záchranu. Abychom ušetřili čas s přesunem na oběd do vsi domů, ohřívali jsme si jídlo na zámku. Celý rok jsme jedli jen uzeninu pečenou v krbu, dlouho jsme párky nechtěli ani vidět. Ale dnes na to vzpomínáme rádi. Odměnou pro nás bylo a stále je, když máte hotovou nějakou místnost a můžete ji zařizovat inventářem, který jste dostali od přátel, nebo  zakoupili po bazarech. Máme mnoho přátel, kterým patří veliké poděkování, bez nich by to bylo obtížné. Musím říci, že úřady nám jsou stále velice nápomocny a společně vždy dojdeme k porozumění a spolupráci.

Bojujte s památkáři?

Někdy jsou chvíle, kdy si člověk řekne, že je to hloupost, kterou musí akceptovat, ale jsou i okamžiky, ze kterých se poučí a zjistí, že dané rozhodnutí je ku prospěchu památky. To ale neznamená, že vždy mají památkáři pravdu, stane se i že sami památkáři uznají možné jiné řešení. Je to o komunikaci a hlavně chtít se domluvit. Každý máme představu a je na nás, jak ji zrealizujeme.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2992404

AA IMG_6222

Jaké akce se nyní na zámku konají?

Zámek je hojně vyhledáván pro svatební akty, oslavy rodinného, ale i firemního typu. Každý rok zde obec pořádá oslavy 1. máje, které jsou velice vyhledávány. Zde návštěvnost předčí i počet trvale hlášených občanů v obci. V letošním roce zde pod záštitou Karlovarského kraje proběhlo setkání vlastníků nejvýznamnějších kulturních památek v kraji. Otevřeno pro veřejnost je pouze na akcích, neboť stále budujeme a opravujeme, ale nikdy nikoho nevyhodíme, když přijede mimo akci.

Na jakou akci byste zájemce v nejbližší době pozval?

Jelikož se připravujeme na opravu střešního pláště na samotné budově zámku, tak akce na čtyři měsíce bohužel neplánujeme, ale určitě brzy naši příznivci znovu navštíví nové prostory, které je jistě mile překvapí.AA IMG_6249