Geologové pod sopkou v Goethově štole pokročili

Zřejmě letos na podzim se veřejnosti představí prvních několik metrů pod sopkou Komorní hůrka v Chebu. Odborníci by štolu rádi otevřeli celou do tří let. Na podzim však budou schopni nechat veřejnost sejít alespoň do několika desítek metrů. Už teď má cesta pod zem délku 9 metrů a sklon 30 stupňů.Komorní Hůrka 1 na web

„V prvních metrech Goethovy štoly už jsme umístili důlní výztuže a podařilo se nám dostat do úrovní tehdejších 180 let starých štol. Podle našich měření by současná vykopaná chodba měla navazovat volně na ty, co jsou v podzemí, ty budou ale zřejmě zasypané, protože byly vyztužené ze dřeva, které vyhnilo,“ sdělil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

„V podzemí se podařilo horníkům vykopat i první štěrky vulkanického původu. Tím, že staré trámy, které s velkou pravděpodobností byly ze dřeva, se za ta léta rozpadly, čeká nás s nejspíš chodba plná sutin, které budeme muset odstranit,“ sdělil Milan Brož.

Cílem celého projektu se dostat se k přívodní dráze sopky.

„Než na ztuhlou lávu narazíme, předpokládáme, že budeme muset vykopat několik desítek metrů,“ sdělil Milan Brož.

Chodba k hornině bude samozřejmě nakonec osvětlená a odborníci použijí zřejmě LED osvětlení.

„Podél důlních výztuží bude v některých místech možné si horninu prohlédnout, chystáme se tam zbudovat průhledy,“ přiblížil Milan Brož.

„Máme v plánu kusy nalezené lávy a ztuhlého magmatu rozmístit v chodbě a patřičně je osvítit, aby už při vstupu do štoly lidé viděli, co vše se v podzemí skrývalo,“ řekl Milan Brož.

Suť ze štoly museli v této fázi vynosit horníci v kýblech. Při hornických pracích nalezli horníci i zajímavost.

„Na jedné z cihel bylo vyryto datum 1910. To znamená, že v té době se museli lidé ještě dovnitř štoly dostat,“ poznamenal Milan Brož. „Podle informací z kronik, které jsme měli k dispozici, jsme zjistili, že do podzemních štol se dalo vejít ještě v roce 1930. A dokonce se nám podařilo zjistit, že ke štole měla přijít i spisovatelka Božena Němcová. Kvůli nemoci však nešla do podzemí. Jestli to je však skutečně tak, není nijak doloženo,“ dodal Milan Brož.

VID