Vít Karas: Pro mě je natáčení Přání k mání tak trochu návratem domů

Před nedávnem se františkolázeňský pavilon u Františka změnil v kouzelné místo. Režisér Vít Karas zde natáčel scénu připravovaného filmu, který bude odvysílán letos na Vánoce.  S natáčením příběhu začal režisér  již před koncem minulého roku. Přání k mání vypráví poetickou, hravou a humornou formou příběhy několika podob lásky. Není úplně typickou vánoční  pohádkou, neodehrává se na zámku a hrdiny nejsou princ s princeznou. Ve filmu se objeví například Jitka Čvančarová a Martin Myšička, Jan Vondráček a Simona Babčáková, Vítězslav Jandák, Petra Blesáková, Milan Steindler, Václav Neužil, Vanda Hybnerová, Adrian Jastraban, Ivan Romančík, Marián Slovák, Lukáš Latinák a další.

Více fotografií zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2820566A IMG_2818

Proč si Vít Karas vybral jako místo natáčení Františkovy Lázně, ale také třeba o tom, jestli má rád pohádky, a co právě připravuje, si Živé Chebsko s režisérem povídalo.

 Jaký film (scénu) jste natáčel ve Františkových Lázních?

Proměnili jsme Františkův pramen na „nejlepší kavárnu ve městě Bosákov“, abychom zde natočili jednu z klíčových scén nového filmu České televize „PŘÁNÍ K MÁNÍ.“

 Máte rád pohádky?

Mám. Pohádky nás mimo jiné učí překonávat překážky a vytrvat ve svém snažení, abychom došli zasloužené odměny, a já se jako kluk z Chebu rozhodl, že jednou budu točit filmy, nechal si zabalit pár buchet a vyrazil „do světa“.

 Kdy se mohou diváci těšit na premiéru?

Jestli vše dobře dopadne, měli bychom mít premiéru na Vánoce 2017.

Je to Vaše první pohádka, rodinný film?

Předtím jsem natočil pohádky „Micimutr“ s Libuškou Šafránkovou a „O pokladech“ s Janou Pidrmanovou, která mimochodem pochází z Františkových Lázní. Takhle nová pohádka je ovšem úplně jiná, než dvě předchozí. Spíš než na tradici klasických pohádek s princeznami a draky se snaží navázat na žánr dětských filmů „Šest medvědů s Cibulkou“ či „Lucie – postrach ulice.“

 Proč jste si vybral zrovna tohle lázeňské město?

Pro mě je natáčení „PŘÁNÍ K MÁNÍ“ tak trochu návratem domů. Většinu filmu jsme natáčeli v Karlových Varech, kde jsem studoval na Střední pedagogické škole, ale nikde jsme tam nenašli objekt, který by náležitě odpovídal představě kavárny, kterou jsme nakonec našli právě ve Františkových Lázních. Ty pokládám za vůbec nejkrásnější lázně u nás v republice.

Více fotografií zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2820566Ve-Františkových-Lázních-se-natáčelo-Přání-k-mání

 Co máte v našem kraji nejraději?

Maminku a tatínka.

Jak si vybíráte herce pro svoje filmy?

Pro mě je tuze důležité, aby mimo profesní náležitosti byli i přívětivými lidmi. Natáčení je samo o sobě nesmírně intenzivní proces a pro mě osobně každodenní svátek a nechci si jej kazit nafrněnými náfuky s hvězdnými manýry.

Jste také herec, kde Vás mohou diváci v současnosti vidět?

Netroufal bych se označit za herce. DAMU jsem sice vystudoval, ale jen proto, že mě k tomu ponoukal kamarád a pedagog Lexa Kokorev z chebského gymnázia (mimochodem rovněž Františkolázeňák).

Kdysi mi navrhl, že místo na FAMU bych měl jít na DAMU. A já se opravdu napoprvé dostal na herectví, nikoliv na režii. A byl to jeden z nejužitečnějších zvratů v mém profesním životě, protože vyzkoušet si na vlastní kůži, co to znamená býti hercem, by si měl každý režisér alespoň jednou v životě.

Více fotografií zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2820566A IMG_2781

 Získal jste mimo jiné také ocenění za režii dabingu animovaného filmu Ratatouille. Máte rád kreslené filmy? Jaké je Vaše nejoblíbenější postava?

K úpravě dialogů a režii animovaných filmů jsem přišel zas jak slepý k houslím. Nadkolega a kamarád Jirka Strach měl tenkrát hodně práce a navrhl mi, ať za něj vezmu právě dabing Rattatouille.

Já to nikdy nedělal, a tak jsem se napoprvé pořádně zapotil. Dialogy do češtiny jsem upravoval čtyři týdny a film jsme pak s herci natáčeli další tři týdny. Ale když pak film poprvé zazněl kompletně v českém znění, bylo to jako kouzlo. Všechna ta práce stála za to.

A má nejoblíbenější postava v animovaném filmu? Maxipes Fík!

Více fotografií zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2820566A IMG_2838 na stránky

Co máte v nejbližší době v plánu?

Víte, ono to pro mě posledním natáčecím dnem nekončí. V tuto chvíli máme za sebou dva měsíce práce ve střižně, začali jsme spolupráci s trikovým oddělením ČT, pak přijde na řadu zvuk a hudba – do podzimu je ještě práce dost.

Do toho dokončuji prvních šest dílů příběhů s kriminální zápletkou „Kapitán Exner“ pro televizi Prima, takže až to vše bude hotovo, tuze rád přijedu do Františkových Lázní na nějakou ozdravnou kúru… .

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2820566A IMG_2835