Ukliďme Česko i v Mariánských Lázních

Uplynulý víkend proběhla i v Mariánských Lázních a okolí akce s názvem Ukliďme Česko. Rok od roku se do ni zapojuje víc lidí. Co si o této akci myslí starosta města Petr Třešňák, který studoval Technickou ekologii na Katedře energetiky a ekologie ZČU? Co vidí jako největší problém současné doby? A proč ještě ve městě není dobíjecí stanice na elektromobily? třešňák uklid

Je asi zbytečné se ptát, jaký máte vztah k ekologii… 

To ano. Velice kladný, jinak bych ji nestudoval. (smích) Stala se už vlastně součástí mého života. Podle mě by měl každý myslet na svoji stopu a dopad svého jednání na životní prostředí. 

Máte dvě malé děti, které jste i letos vzal na akci Ukliďme Česko. Snažíte se je už od malička vést k ekologickému chování? 

Snažím se. Byl bych rád, aby pro ně bylo přirozené chovat se ekologicky. Aby to nechápali tak – jako bohužel stále dost lidí – že je to něco navíc, za co jim nikdo nic nedá. 

Myslíte si, že má ekologická výchova smysl? 

Určitě. Myslím, že by se jí měly věnovat již mateřské školy. Znám řadu lidí, kteří začali třídit odpad poté, co se tématu věnovaly děti ve školce nebo ve škole. Kdo má potomky, ví, jak umí být zatvrzele vytrvalí. A to je v tomto případě jen dobře.

Co si o akci Ukliďme Česko a jim podobným myslíte?  

Jsou bezesporu užitečné. Nejvíc se mi na nich libí reakce „nedobrovolníků“, kteří přijdou s dobrovolníky. Často mají z celé akce největší radost právě oni a pak se z nich stanou zarytí „třídiči“ a ekologové. A rádi pak přemlouvají své okolí a většinou to umí dělat dobře, protože si ještě dobře pamatují své myšlenky a chyby. 

Dobrovolníci nasbírají mnoho pytlů plných nepořádku, který by se rozkládal velice dlouho. Je vyhazování odpadků do přírody naším největším ekologickým problémem? 

Je to špatně, to je bez diskuze. Ale podle mě to není největší problém. Ten je někde jinde a týká se každého z nás, kdo žije alespoň trochu konzumně. Je to takzvané řízené stárnutí výrobků. To je podle mě věc, která by měla zajímat nás všechny. Když už ne z pohledu ekologického, tak z pohledu našich peněženek. V současné době je totiž součástí skoro výrobního procesu i vymýšlení technologie, která by výrobek po určitém čase rozbila. S myšlenkou, že by se něco mohlo opravovat, se dnes už příliš nepočítá. Často tak dochází k paradoxním situacím – firmy vás v reklamě přemlouvají, abyste si koupili věc s nízkou spotřebou. „Opomenou“ ale říct, že se výrobek po dvou letech rozbije, takže se ona úspora ani nestihne projevit. 

Podle vašeho životopisu jste se skoro celé studium věnoval obnovitelným zdrojům. Proč tedy ještě v Mariánských Lázních není dobíjecí stanice na elektromobily? 

Karlovarský kraj je nejzelenější z celé republiky, takže bychom zde dobíjecí stanice určitě měli mít. V Mariánských Lázních přípravy na její výstavbu vrcholí. První místo vznikne na parkovišti u Cup Vitalu. Jsem opravdu rád, protože to byla jedna z mých „ekologických“ priorit. Často se nás na toto téma ptali například zástupci partnerských měst. Je to součást servisu 21. století obyvatelům i lázeňským hostům, kterým na ekologii záleží. 

A nemělo by právě město jít příkladem a elektromobil si pořídit? 

Už jsme požádali o dotaci na dva elektromobily. Jeden by měl sloužit městské policii a druhý městskému úřadu. Nejsem fanatik, který věří ve zcela „zelenou“ budoucnost. Podíl elektromobilů se ale bude zvyšovat a jsem přesvědčený, že je to dobře. Můžeme tak snížit závislost na fosilních palivech a ubude škodlivých látek v ovzduší. Oproti znečištění, které způsobují lodě či letadla, se to může zdát jako kapka v moři, někde se ale začít musí. Myslím, že naše město si zaslouží maximum ekologie. Pokud si na ni můžeme sáhnout prostřednictvím dotace, tak nevyužít ji by bylo jen nevyužitím možností. Těch již město mělo v předchozích letech několik a nevyužilo je, což považuji za obrovskou škodu. Asi už to nedoženeme, ale napravit to zpoždění zkusit můžeme.