Nezapomeňte na povinnou kontrolu kotlů na tuhá paliva. Čas je jen do konce roku

Každý provozovatel kotle na tuhá paliva musí do konce roku zajistit jeho kontrolu odborníkem. Protokol o kontrole kotle si totiž může vyžádat příslušný obecní úřad. Kontrolu provádí autorizovaná osoba – kontrolor kotlů vyškolený výrobcem, nebo dodavatelem kotle a její cena se bude pohybovat v rozmezí cca 800 až 1 500 Kč. V případě, že domácnost nebude moci protokol o kontrole kotle předložit, hrozí jí vysoká pokuta.komín

Každý majitel kotle na tuhá paliva o výkonu 10–300 kW připojeného na teplovodní otopnou soustavu je povinen do konce roku zajistit jeho odbornou kontrolu. Podle zákona 201/2012 Sb. jsou totiž majitelé kotle, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinni provádět jednou za dva roky kontrolu jeho technického stavu a provozu, přičemž první kontrola musí proběhnout nejpozději do 31. 12. 2016. Protokol o kontrole si následně může vyžádat obecní úřad. Pokud kontrola kotle do konce roku neproběhne, hrozí majitelům pokuta ve výši až 20 000 Kč.

 

Co musíte vědět o kontrolách kotlů na tuhá paliva:

  • Kontroly se týkají všech kotlů na tuhá paliva o výkonu 10 až 300 kW včetně, které jsou zapojeny do teplovodní soustavy v domě.
  • Kontrola kotle musí proběhnout jednou za dva roky, přičemž první kontrola musí být provedena ještě letos do 31. 12. 2016.
  • Kontrolu provádí technik vyškolený výrobcem nebo dovozcem kotle.
  • V případě neznámého výrobce provádí kontrolu kotle technik vyškolený na podobný typ.
  • Nejsnazší je obrátit se na svého prodejce či výrobce kotle, jenž kontakt na oprávněné techniky poskytne.
  • Cena kontroly se bude pohybovat v rozmezí od 800 do 1 500 Kč.
  • Staré kotle a 2. emisní třídy bude možné provozovat jen do 1. 9. 2022.