Podívejte se na nové krajské zastupitele

Hlasy jsou sečtené a už je jasné, jak volby v Karlovarském kraji dopadly. Jména všech 45 nových zastupitelů najdete na konci článku.

K urnám u nás dorazilo 30 procent voličů, což byl tedy zhruba jen každý třetí. Nejvíc hlasů získalo hnutí ANO, a to 23 procent, druzí jsou ČSSD se 14 procenty a třetí KSČM s téměř 12 procenty. Variant, jaké strany a hnutí vytvoří koalici, je víc. A podle kuloárních informací již minimálně neoficiální jednání začala. A není vyloučené, že by vítěz nemohl skončit v opozici. Jak může budoucí podoba krajského zastupitelstva vypadat? Koalice – byť by byla velmi křehká – potřebuje minimálně 23 hlasů. Pokud by se tedy například KSČM (6 mand.) přenesla přes krizi, ve které je její vztah v kraji s ČSSD (8 mand.), mohli by sociální demokraté vytvořit koalici se STAN s podp. KOA, KDU-ČSL, TOP 09 (5 mand.), ODS (4 mand.), HN.ZA HARM.ROZVOJ OBCÍ A MĚST (3 mand.) a Piráty (3 mand.). Celkem by tak koalice získala 29 hlasů, resp. 32, pokud by se připojila také Koalice SPD+SPO (3 mand.). Vítěz voleb v kraji, hnutí ANO (13 mand.), se ale může spojit s KSČM (6 mandátů), KOA, KDU-ČSL, TOP 09 (5 mand.) a případně také Piráty (3 mand.), což by bylo celkem 27 koaličních hlasů. Je ale otázkou, kdo by s kým byl ochotný koalici vytvořit, většina stran a hnutí se před volbami nijak výrazně od nikoho nedistancovala. Jak ale jednání dopadnou, ukážou následující dny.

Něco ze statistiky:

V uplynulém volebním období mělo celé Chebsko (od Hranic po Mariánské Lázně) v krajském zastupitelstvu 14 zástupců, teď jich bude 17.

V krajském zastupitelstvu bylo uplynulé čtyři roky jen šest žen, nově 11.

Nejvyšší volební účast byla na Chebsku v Tuřanech, a to 49 procent. Nejméně lidí přišlo v Milhostově – 9 procent voličů.

Nejmladším zastupitelem je ode dneška současný mariánskolázeňský místostarosta Vojtěch Franta (Piráti), nejstarším pak starostka Bečova nad Teplou Oľga Haláková (STAN s podp.KOA,KDU-ČSL,TOP09).

V řadě měst a obcí výsledky kopírovaly celokrajský průměr, na několika místech ale bodovaly jen určité strany či určitá hnutí. To je případ Krásné, kde HN.ZA HARM.ROZVOJ OBCÍ A MĚST získalo 74 procent. To bodovalo i v Podhradí, kde si získalo 63 procent voličů. Velkou převahu měla také Volba pro Karlovarský kraj v Pramenech, kde získala 45 procent.

A kdo se stal v Karlovarském kraji novým krajských zastupitelem? Přinášíme vám jména všech úspěšných kandidátů (řazení jsou podle počtu mandátů):

ANO /13 mandátů/
Jana Vildumetzová (Karlovy Vary)
Petr Kubis (Sokolov)
Daniela Seifertová (Cheb)
Martin Hurajčík (Mariánské Lázně)
Věra Procházková (Sokolov)
Helena Hejnová (Jenišov)
Renata Oulehlová (Sokolov)
Hana Žáková (Chodov)
Zdeněk Hrkal (Cheb)
Erik Klimeš (Sokolov)
Roman Procházka (Lázně Kynžvart)
Zdeněk Soukup (Cheb)
Josef Váňa (Chyše)

ČSSD /8 mandátů/
Martin Havel (Karlovy Vary)
Jakub Pánik (Cheb)
Miloslav Čermák (Sokolov)
Markéta Wernerová (Karlovy Vary)
Hana Hozmanová (Cheb)
Pavel Čekan (Ostrov)
Jan Picka (Sokolov)
Petr Navrátil (Cheb)

KSČM /6 mandátů/
Eva Valjentová (Sokolov)
Eliška Stránská (Dolní Žandov)
Jaroslav Borka (Karlovy Vary)
Václav Sloup (Tuřany)
Bohuslava Hajská (Kraslice)
Pavel Hojda (Cheb)

STANKOAKDUTOP09 /5 mandátů/
Petr Kulhánek (Karlovy Vary)
Oľga Haláková (Bečov nad Teplou)
Petr Zahradníček (Loket)
Jan Horník (Boží Dar)
Jiří Klsák (Karlovy Vary)

ODS /4 mandáty/
Karel Jakobec (Sokolov)
Jan Bureš (Sokolov)
Tomáš Linda (Cheb)
Jiří Brdlík (Karlovy Vary)

HNHRM /3 mandáty/
Patrik Pinzinger (Chodov)
Dalibor Blažek (Aš)
Luboš Pokorný (Krásná)

SPD + SPO /3 mandáty/
Jaroslav Bradáč (Skalná)
Karla Maříková (Ostrov)
Michal Šťovíček (Ostrov)

Piráti /3 mandáty/
Josef Janů (Karlovy Vary)
Petr Třešňák (Mariánské Lázně)
Vojtěch Franta (Mariánské Lázně)