O tom, že jsou jablka zdravá, není pochyb. Toto pro nás běžné ovoce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. Jak praví lidová moudrost: Jedno jablko denně a nebudeme potřebovat doktora. Ovoce obsahuje až 85 % vody a proto po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Nejlepší jsou za syrova, ale výborné jsou také upečené dobroty, různé koláče, štrúdly i buchty. Proč tedy nezkusit třeba netradiční koláč na francouzský způsob? Příprava netrvá dlouho a jeho chuť si vás získá.
Těsto do koláčové formy:
200 gramů hladké mouky
100 gramů másla
3 čajové lžičky cukru
¼ až ½ litru vody
Špetka soli
Náplň:
7 větších jablek
Vanilkový cukr
Podle chuti vanilka a kdo má rád, přidá skořici i citronovou kůru
Těsto uděláme smícháním všech surovin, jen vodu přidáváme postupně – nemělo by být moc tuhé. Dáme jej do lednice na půl hodiny odpočinout. Mezi tím si připravíme oloupaná a na kousky nakrájená tři jablka, která dáme na chvilku podusit. Přidáme trochu vanilkového cukru.
Těsto vytvarujeme do formy a nezapomeneme zvednout okraje a dno několikrát propíchneme vidličkou. Nalijeme podušená jablka a ta zbylá čtyři nakrájíme na plátky, které poklademe na náplň. Pocukrujeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 – 190 °C na dobu cca 20 minut.