Projekt pAšáci představil trojici úspěšných Ašanů

Co mají společného primář oddělení Toxikologie v Praze, útočník NHL a ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK? Všichni jsou to „pAšáci“, neboli úspěšné osobnosti spjaté s Aší.

Neformální beseda se třemi vybranými osobnostmi z Ašska se uskutečnila v pátek 17. června 2016 v ašském kulturním centru LaRitma. Bezmála 200 lidí navštívilo v pořadí třetí besedu zaměřenou na zajímavé a úspěšné osobnosti, které vyrůstali v Aši. Akce proběhla v rámci výročí plnoletosti již tradičního třídenního divadelního festivalu Ašlerky. Pořadatel a moderátor David Nushart tentokrát představil trojici angažovaných jedinců naprosto odlišných profesních zaměření.

Jako první se zájmu publika těšil doc. RNDr. Radomír Čabala, Ph.D., který zaujal svým populárně naučným projevem a překvapil zdánlivě neslučitelnými souvislostmi mezi výzkumnou toxikologií a běžným životem. Přední český primář mimo jiné nastínil náplň práce vedoucího pracovníka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a ilustroval nevyzpytatelnost životní cesty na svém kariérním a akademickém vývoji. Jakožto vášnivý cyklista rovněž poodkryl vřelý vztah ke krajině aššského regionu.

Druhým v pořadí nebyl nikdo jiný, než profesionální český hokejový útočník Jiří Sekáč, který nedávno podepsal smlouvu s rýmem Ak Bars Kazan ruské KHL. Ašský rodák nedávno ukončil téměř šestileté angažmá v nejprestižnější hokejové soutěži světa – kanadsko-americké NHL. Téma diskuze se stočilo i na zranění, které vedlo k přerušení působnosti nadějného útočníka na světovém poháru v Moskvě. Nadšené obecenstvo nešetřilo dotazy a mělo se tak možnost dozvědět, jaký je život v zámoří se statusem celebrity, či jaký je Sekáčův názor na současný stav českého hokeje.

Posledním hostem tohoto přátelského setkání byl Ing. Daniel Sobotka, hlava managementu pražského symfonického orchestru hl. Prahy FOK. Vystudovaný ekonom hovořil se svérázným humorem o paradoxech, se kterými se setkal v průbehu svých studií během Sametové revoluce    a pobavil glosami z šatny symfoniků.

Program byl zakončen předáním symbolických darů hostům a přirozeně vyústil v neformální diskuzi s diváky. „Cílem projektu pAšáci je evokovat patriotismus a kladný vztah k Aši, motivovat nastávající generace a propagovat město jako takové“ komentuje celý projekt jeho tvůrce David Nushart. Produktem jeho snažení jsou nejen zmiňované besedy, ale i dvanáctidílný pořad na internetové televizi MVTV.cz a rozhovory v médiích celostátního formátu. Jedná se o seriál neziskových aktivit a samotné osobnosti vystupují bez nároku na honorář. Dalším krokem je spuštění webových stránek, které proběhne v říjnu letošního roku. Široká veřejnost tak bude moci nahlédnout do komplexní databáze osobností a nominovat svého kandidáta na Cenu pAšáka, která bude vyhodnocena na základě internetové ankety. Vítěz ocenění převezme v rámci slavnostního zakončení projektu během února 2017.

Projekt finančně podporuje město Aš.