Mateřská znaménka vyšetří v každé dermatologické ambulanci

Otázka pro mluvčího zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého

Chtěla bych si nechat odstranit mateřské znaménko na obličeji. Zajímalo by mě, zda je to hrazeno pojišťovnou, kam se mám obrátit a zda se odstranění dá udělat laserem?IMG_6301 na web malá

Prvním krokem by mělo být odborné vyšetření znaménka. Lékař bude hlavně zjišťovat, zda se nejedná o maligní melanom či jiné potenciálně nebezpečné onemocnění kůže (např. bazaliom, spinaliom apod.). Mateřská znaménka, pihy a další pigmentové projevy na kůži vám vyšetří v každé dermatologické ambulanci. Dermatolog znaménko prohlédne – běžně vyšetřuje pohledem, případně s použitím lupy. Kdyby vyhodnotil znaménko jako podezřelý útvar, odešle vás na specializované ambulantní pracoviště pro pigmentové projevy na další vyšetření. Tato pracoviště jsou např. v nemocnicích na dermatovenerologických klinikách a v současné době (duben 2016) jich má smlouvu s VZP celkem 47 po celé republice.

Na specializovaných pracovištích se provádí vyšetření pigmentových projevů digitálním dermatoskopem. Jestliže podle nálezu rozhodl o vyšetření pacienta digitálním dermatoskopem lékař, tak ho pojišťovna samozřejmě hradí. Kdyby o něj žádal jen pojištěnec sám, musí si výkon uhradit. Pak by ho mohl absolvovat i na jiném pracovišti – vyšetření provádí i řada nesmluvních poskytovatelů zdravotních služeb. Obvykle udávají cenu za vyšetření 1 znaménka od cca 300 korun s doplatkem za každé další, nebo bývá cena stanovena „v pásmech“, např. pro 2-5, 6-10, nad 10 znamének. Můžeme ale připomenout, že dětem i dospělým, kteří jsou členy Klubu pevného zdraví, na toto vyšetření přispívá VZP částkou až 500 korun.

Mateřské znaménko, které se zvětšuje, vyvyšuje nad povrch, mění barvu nebo konturu okrajů apod., je vždy nutné zkontrolovat a obvykle i odstranit. Jestliže lékař shledá zdravotní důvod k odstranění mateřského znaménka (nebo jiného pigmentového projevu), má být vyjmuto chirurgicky, protože odebraná tkáň musí být ještě histologicky vyšetřena. Proto se pigmentové projevy laserem neodstraňují, a to ani v oblasti obličeje. Chirurgické odstranění je pojišťovnou hrazeno. Zákrok laserem pojišťovna nehradí a pacient by ho neměl vyžadovat ani jako samoplátce – odstranění potenciálně nebezpečného útvaru laserem nemůžeme považovat za medicínsky správný (lege artis) postup.

Pokud lékař neshledá zdravotní důvod k tomu, aby bylo mateřské znaménko vyjmuto a vyšetřeno histologicky, ale pacient přesto odstranění žádá z důvodů kosmetických, musí si zákrok uhradit sám.