Unie živnostníků i Unie malých a středních firem představila svoji činnost

V minulých dnech se ve Františkových Lázních uskutečnilo setkání unie živnostníků a malých a středních firem. Pozvání na setkání přijal také poslanec Parlamentu České republiky František Laudát.  O tom, co to vlastně je Unie živnostníků a Unie malých a střední firem, jaký je jejích cíl, a co nabízí podnikatelům EPOS (Evropské podnikatelsko občanské středisko), si Živé Chebsko povídalo s předsedou správní rady unie malých a středních firem Milošem Žemličkou.IMG_4703 malá na web

 Můžete představit akci, která se zde uskutečnila?

Jedná se o akci, která představila unii živnostníků, unii malých a středních firem a Evropské podnikatelsko-občanské středisko. Je to něco úplně nového. Jsou to sdružení, která vznikají z řad podnikatelů, kteří nejsou spokojení s tím, jaké jsou podmínky pro podnikání v naší republice. Chceme mít mezi sebou poctivé živnostníky a firmy, kterým jde o kvalitní výrobky a služby. Vše si financujeme sami, nestojí za námi žádný velký subjekt.

Co to vlastně je Unie živnostníků a EPOS?

Unie sdružují živnostníky a firmy. Mají za cíl obnovení vážnosti a úcty řemesel, posílení váhy jejich vlivu na legislativní procesy vlád. V neposlední řadě si vytyčila cíl vytvořit prostředí, kde malý a střední stav tvoří základ prosperující ekonomiky. To je základním záměrem tohoto projektu. EPOS slouží jako informační středisko pro všechny živnostníky, malé a střední firmy, neziskové organizace, obce i města v regionech. Poskytuje zázemí pro členy unie, ale také daňové, ekonomické, finanční a právní poradenství. Zaměřili jsme se i na absolventy odborných, středních a vysokých škol. Také poskytujeme informace o získání možné podpory z Evropské unie i jiných zdrojů.

Bylo to vaše první republikové setkání?

Je to už naše čtvrté setkání, kde unie představujeme. První proběhlo už v lednu a postupně budou setkání v ostatních městech republiky. Další setkání proběhne 26. dubna v Pardubicích.

Jak se o vás a o vaší činnosti mohou živnostníci a malé i střední firmy dozvědět?

Už jsme spustili webové stránky unie živnostníků. Stránky malých a středních firem budou spuštěny v průběhu měsíce května. Na stránkách se zájemci dozvědí další informace a zajímavosti. Další informace mohou čerpat i z již spuštěného webu Regionální partner CZ. I tady je spousta informaci k oběma uniím. Také za námi mohou přijít do kontaktních středisek. Podnikatelé z regionu nás mohou navštívit již také v Chebu na kontaktním místě EPOSU, kde má unie malých a středních firem a unie živnostníků své regionální zastoupení, a to na adrese Komenského 40.

Pokud se živnostník do unie přihlásí, co mu to přinese?

Věříme, že budoucnost. Přinést by to mělo hlavně svobodu v podnikání. Chceme docílit toho, abychom měli nastavená jasná pravidla. Nechceme, aby se neustále měnila legislativa, která se nám v současnosti mění i několikrát do roka. Tohle jsou věci, které nám vadí. Rádi bychom docílili toho, abychom byli velkou silou a věci, které se nám nelíbí, dokázali změnit. Hlavně nám jde o svobodu podnikání. Tím, že malé a střední firmy zaměstnávají lidi, tak chceme dosáhnou i toho, abychom měli vůbec koho zaměstnávat. Takže nás zajímá také školství, zvláště učňovské, protože je podle našeho názoru v troskách. Teď se sice již pomalinku ze strany státu začíná něco dít, ale myslíme si, že to skoro pozdě. To je největším cílem, ale není to samozřejmě jediné. Dalším z našich cílů je, abychom dokázali využít veškerých nejen dotačních možností, které nám nabízí naše členství v Evropské unii, pro živnostníky a malé a střední firmy i pro neziskové organizace či různá sdružení a spolky.  Zjednodušeně chceme, aby se i malý podnikatel dozvěděl správné informace k získání podpory pro své podnikání.

Najdou u vás tedy živnostníci a podnikatelé i poradenskou službu?

Ano, právě proto zřizuje unie živnostníků a malých a středních firem ve městech kanceláře – kontaktní místa EPOS. Tyto poradenská místa jsou na podporu nejen začínajících podnikatelů a živnostníků, ale i pro stávající podnikatele. Chtěli bychom zřizovat podnikatelské inkubátory, ale takové, které mají smysl. Aby ten, kdo s podnikáním začíná, měl prostory, ve kterých může svoji činnost vykonávat. A v neposlední řadě bychom rádi také nabízeli právní, ekonomické i daňové poradenství. Bylo by dobré, aby ten, kdo podniká nebo se svojí činností začíná, věděl, že se může obrátit na někoho, kdo mu poskytne radu a informace.

Ale tohle není jediná podpora, kterou začínajícím živnostníkům poskytujete…

V plánu máme, aby živnostník, který začíná a nemá dostatek finančních prostředků, první rok v podnikatelském inkubátoru neplatil. Další rok by si už musel na svoje podnikání přispívat nějakou menší částkou. Nakonec, po pár letech, když se z něho stane samostatně podnikající subjekt, je možné, že EPOS (evropské podnikatelsko-občanské středisko) opustí a najde si vlastní prostory.

Jak se staví unie k elektronické evidenci tržeb?

Základním principem podnikání je: co, kde, za kolik a od koho nakoupím, a co, kde a komu prodám. Každý, kdo podniká, chce mít zisk, a ve chvíli, kdy mi někdo může do těchto dat nahlížet, není to už svobodné podnikání. A myslím si, že to jde i proti svobodnému myšlení a za hranici logiky. My, jako unie, jsme naprosto proti. A budeme se snažit, aby EET nebylo.