Ohlídejte si, co za vás platí pojišťovna. K dispozici už je přehled péče za rok 2015

Zajímá vás, kolik za vás loni lékaři naúčtovali Všeobecné zdravotní pojišťovně? Pokud ano, pak teď je ten pravý čas požádat VZP o přehled vykázané péče. Na kterékoliv přepážce vám ho vystaví na počkání a služba je bezplatná. Letos naposledy přitom získají klienti VZP přehled péče za uplynulý rok pouze v papírové formě. Příští rok touto dobou už budou mít možnost zkontrolovat si totéž on-line. Umožní jim to klientský portál Moje VZP, který pojišťovna v rámci zkvalitňování služeb spustí ve druhé polovině letošního roku.ilustrační-foto

Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně jsou nyní k dispozici všechna data, která jsou potřebná pro vydávání přehledů vykázané péče za celý rok 2015. Nic proto nebrání tomu, aby klienti o přehledy žádali a obratem jim byly vystavovány. Pojišťovně tak mohou pomoci odhalit případné nesrovnalosti.

Jestliže pojištěnec zažádá o výpis z osobního účtu, je zdravotní pojišťovna povinna písemně mu poskytnout jedenkrát ročně údaje o službách uhrazených za něj v období posledních 12 měsíců. A to včetně zaplacených doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, započitatelných to tzv. ochranného limitu.

Na přepážkách VZP si přehled vykázané péče ročně vyžádá kolem 110 tisíc klientů. Zájem rok od roku roste řádově v jednotkách procent. O přehled lze požádat i písemně a obdržet ho poštou do vlastních rukou.