Jízdenku v autobuse bude možné zaplatit bezkontaktní kartou.

Cestující na Chebsku a Sokolovsku mohou od pondělí 29. února zaplatit za jízdu hromadnou dopravou bezkontaktní platební kartou. Tuto možnost pro ně zavedl autobusový dopravce Autobusy Karlovy Vary. Platit bankovní kartou lze na vybraných linkách, a to jak za plné, tak poloviční jízdné. Celkem je terminály vybaveno 35 autobusů.Cheb-bezkontaktní-platba-v-autobusech-malá-na-web

Společnost Autobusy Karlovy Vary přináší svým cestujícím možnost platit ve veřejné dopravě jako první v Karlovarském kraji.

„Bezkontaktní platby jsou dnes běžnou záležitostí, jsou rychlé a pohodlné, a proto velmi vítáme, že občané budou moci tuto technologii využívat přímo v prostředcích veřejné dopravy. Službu jistě ocení i turisté, kterým se tím cestování značně zjednoduší,“ říká Petr Navrátil, starosta města Cheb.

Přepravce zároveň doufá, že moderní a komfortnější způsob platby přiláká do autobusů více cestujících. Tím spíše, že Autobusy Karlovy Vary v budoucnu plánují i možnost dobíjet tímto způsobem dopravní kartu, a vyjít tak vstříc cestujícím, kteří upřednostňují předplacené jízdné.

Cestující, kteří mají bezkontaktní bankovní kartu a nevlastní čipovou kartu dopravce, už nebudou muset mít připravené drobné – v Chebu 12 a v Sokolově 14 korun. Pro zakoupení jízdenky jen přiloží kartu k terminálu. Bezkontaktní platby mohou cestující využít na všech linkách městské a příměstské dopravy, kterou na Chebsku a Sokolovsku provozuje společnost Autobusy Karlovy Vary.

„Od nové služby si slibujeme mimo jiné zjednodušení obsluhy a zrychlení odbavování cestujících. Řešení navíc cestujícím přináší mnohem větší komfort, už jen proto, že nemusí myslet na to, aby v peněžence měli hotovost,“ říká Zdeněk Suchan, výkonný ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary. Autobusy společnosti přepraví každý týden bezmála 170 tisíc cestujících.

„Svou roli hraje také bezpečnost. Čím více cestujících bude platit bezhotovostně, tím více se omezí částka, kterou jsou naši řidiči nuceni vozit a strážit během přepravy,“ doplňuje Suchan.

Platba za jízdenku bezkontaktní kartou doplní stávající platbu hotově nebo pomocí předplacené čipové karty AKV.

foto: VID