Kdo není lhostejný, může pomáhat druhým

Nové členy do svých řad hledá místní skupina Českého červeného kříže (ČČK) ve Velké Hleďsebi. Koho hledají a co mohou novým členům nabídnout, o tom si Živé Chebsko povídalo s předsedou místní skupiny ČČK Miroslavem Kurákem.ČČK VELKÁ HLEĎSEBE 5

Povězte, proč by k vám zájemci měli přijít?

Naší snahou je, abychom ukázali těm, kdo mají zájem, že je potřeba umět pomoct lidem, kteří se ocitnou v nebezpečí, a to jak následkem úrazu, nebo i v důsledku nenadálé životní situace – ať už je zapříčiněna nějakou živelnou nebo životní katastrofou. Je třeba si uvědomit, že do takovéto „šlamastiky“ se může dostat každý z nás a je fajn vědět, že existuje někdo, kdo dokáže být nápomocný. A vzhledem k tomu, že se naše činnosti poměrně zásadně rozrůstají, rádi bychom naše řady rozšířili. Všem zájemcům mohu zaručit, že se určitě nudit nebudou, a že se naučí spoustu nového nejen v oblasti poskytování první pomoci.

Lze nějak popsat, koho mezi sebou rádi přivítáte?  

Přidat se k nám může každý, komu bylo alespoň 15 let. Horní věková hranice je omezena snad jen životní vitalitou, protože ani důchodový věk není překážkou k tomu, aby byl člověk spolehlivý, společenský, obětavý a měl chuť se zapojit a pomáhat. Naše činnost je dost široká, takže si u nás místo k zapojení najde skoro každý.

Kde a jak často se scházíte?ČČK VELKÁ HLEĎSEBE 3

Nejsme žádný kroužek, abychom se každý čtvrtek v 15 hodin sešli někde v klubovně a něco tvořili. Spíš by se dalo říct, že se scházíme podle aktuální potřeby. V loňském roce jsme získali od obce Velká Hleďsebe prostory v bývalých kasárnách v Klimentově, na jejichž úpravě jsme prozatím ještě nezačali pracovat. Plánů s nimi máme hodně, takže se v letošním roce budeme scházet poměrně často, a vybudujeme důstojné zázemí pro naši činnost. Samozřejmě žádná schůzka ani činnost, kterou organizujeme, není povinná. Jsme dobrovolná organizace, pokud kdokoliv z nás nemá čas, tak prostě nepřijde. Vše děláme ve svém volnu a tomu se musíme přizpůsobit.

Co tedy nového člena v případě přijetí do vašich řad čeká? 

Jak už jsem řekl, nuda to určitě nebude. Naší snahou bude, aby každý člen naší místní skupiny absolvoval zdravotnický kurz, aby mohl chodit jako zdravotní dozor na různé společenské a sportovní akce, což je jedna z mála činností, kde je možné si i nějakou tu korunu přivydělat. Další věcí jsou naše aktivity kolem lan, ať už záchranné práce, tak i lanové překážky a volnočasové aktivity. I v tomto odvětví bychom rádi přivítali nějaké akční dobrodruhy, kterým s náležitými certifikacemi samozřejmě pomůžeme. A v neposlední řadě bych rád zmínil naše aktivity kolem různých soutěží, akcí a letního tábora pro děti. Také spolupracujeme s neziskovou Traicont.

Na jaké nejbližší akci vás mohou zájemci vidět?ČČK VELKÁ HLEĎSEBE 4

Náš letošní kalendář se už začíná plnit a první větší akce pro veřejnost, na které se podílíme, bude Buldočí hon. Ten organizuje Traicont zhruba v polovině dubna. Jedná se o všestranný závod pro čtyřčlenné dětské týmy, během kterého budou děti hledat, šifrovat, zachraňovat a zdolávat překážky v přírodě. Patří sem samozřejmě naše již tradiční akce Mezi nebem a zemí, adrenalinový den v Pomezí nad Ohří a spousty dětských dnů. Ale počítáme s tím, že v průběhu roku budou akce přibývat. Plánů a nápadů máme spoustu, a to je také hlavní důvod, proč hledáme nové členy.

 

Zájemci o bližší informace se mohou hlásit na emailové adrese: cck.velkahledsebe@seznam.cz

Nebo na telefonním čísle – tel.: +420 723 738 641

Foto: Archiv ČČK Velká HleďsebeČČK VELKÁ HLEĎSEBE 1