Jednorázový příspěvek bude důchodcům vyplacen v únoru

V únoru 2016 bude spolu s důchodem vyplacen také jednorázový příspěvek ve výši 1 200 Kč. Ten náleží všem, kteří mají nárok na výplatu jakéhokoliv druhu důchodu nebo jeho části z českého důchodového pojištění alespoň po část měsíce února 2016, pokud byl tento důchod přiznán ode dne spadajícího do období před rokem 2016.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Jednorázový příspěvek je mimořádným opatřením, kterým vláda reagovala na aktuální situaci. Zvýšení důchodů o pár korun bych považovala za výsměch seniorům, kteří celý život poctivě pracovali. Budu se nadále snažit o to, aby vláda opět získala možnost valorizovat důchody v situacích, kdy podle stávajících pravidel vychází velmi nízko,“uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

O poskytnutí finanční výpomoci poživatelům důchodů ve formě jednorázového příspěvku bylo rozhodnuto koncem loňského roku. „ČSSZ tak ve velmi krátkém časovém období zajistila nezbytné kroky a práce, aby důchodcům mohla v únoru letošního roku příspěvek vyplatit,“ zdůraznil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Příspěvek vyplatí ČSSZ automaticky v únoru 2016 bez žádosti těm příjemcům důchodu (starobního, invalidního či vdovského, vdoveckého i sirotčího), kterým bude poukázaná i únorová splátka důchodu, případně v nejblíže následujícím termínu výplaty důchodu, pokud důchod nebude v únoru 2016 vyplacen. Osoby, kterým nebude příspěvek vyplacen a které měly ještě po část měsíce února nárok na výplatu důchodu, jde-li o důchod s datem přiznání před 1. 1. 2016, mohou o přiznání příspěvku písemně požádat.  Se sepsáním žádosti poradí OSSZ v místě jejich bydliště. O nároku na příspěvek se písemné rozhodnutí zpravidla nevydává. Rozhodnutí ČSSZ vydá jen na žádost důchodce nebo oprávněné osoby, nebo v případě, kdy oprávněná osoba požádá o příspěvek, a tato žádost bude zamítnuta.

Příspěvek bude vyplacen stejným způsobem jako důchod v únoru 2016, tj. v hotovosti nebo na účet důchodce. Lidé, kterým je důchod vyplácen prostřednictvím důchodové služby České pošty, obdrží dva ústřižky výplatního dokladu, na jednom bude uvedena výše důchodu a na druhém výše příspěvku. Lidé, jimž je důchod vyplácen na účet (v ČR i do zahraničí), budou o příspěvku informováni zprávou pro příjemce na výpisu z účtu.

Pokud má důchodce v únoru 2016 nárok na výplatu více důchodů, náleží mu příspěvek jen jednou. Nárok na příspěvek nepřechází na jiné osoby a je osvobozen od daně z příjmů. Pokud se prokazuje výše příjmů (např. pro účely dávek státní sociální podpory), k příspěvku se nepřihlíží. Jednorázový příspěvek nelze postihnout výkonem rozhodnutí (exekucí). To znamená, že i důchodcům, kterým je z důchodu prováděna exekuční srážka, bude tento příspěvek vyplacen v plné výši.

Jednorázový příspěvek náleží v plné výši také příjemcům tzv. dílčích důchodů přiznaných na základě koordinačních nařízení Evropské unie nebo mezinárodních smluv. Nárok na příspěvek není podmíněn českým občanstvím ani trvalým pobytem v ČR, obdrží ho tedy i lidé, kterým je vyplácen důchod za českou dobu pojištění do ciziny.