Řidiči bourali na mokré silnici

Další z nehod, za kterými je pravděpodobně nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky, se staly během pondělí. Naštěstí se obešly bez vážných zranění.

První z nehod se stala v Chebu krátce před polednem. Při projíždění zatáčky zřejmě nepřizpůsobila 26letá řidička rychlost a na mokré silnici dostala smyk. Nejprve narazila do svodidel a poté do betonové zdi. Při nehodě došlo k lehkému zranění. Škoda byla odhadnutá na částku přesahující 80 tisíc korun. Doprava byla na místě řízená policisty.

Druhá nehoda se stala v pondělí odpoledne nedaleko Stanovic. Šestadvacetiletý řidič vjel pravděpodobně rychle do zatáčky a na mokré vozovce dostal smyk a narazil do svodidel. Nehoda se obešla naštěstí bez zranění. Vzniklá škoda se pohybuje klem 50 tisíc korun.

Oběma řidičům byla udělena pokuta.

„Každý řidič ví, že zastavit na mokré vozovce trvá déle, a to z důvodu, že při mokrém počasí se drobné jamky na povrchu vozovky naplní vodou. Pneumatiky tak významnou měrou ztrácejí svou přilnavost k vozovce, čímž si výrazně snižuje i jízdní stabilita“, informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Za mokra silnice kloužou a déšť nebo vodní tříšť může snížit viditelnost, proto řidiči:

  • Zpomalte!
  • Udržujte bezpečnou brzdnou vzdálenost od vozidel jedoucích před vámi. Vždy mějte na paměti, že brzdná vzdálenost je na mokré vozovce delší.
  • Snažte se jet co nejplynuleji – při prudkém zrychlení či brzdění a při příliš rychlém zatáčení se snižuje přilnavost vašich pneumatik.
  • Ujistěte se, zda jsou vaše pneumatiky v dobrém stavu.