Houbaři se na Chebsku radují z podzimních hub

Zatímco v jiných koutech republiky letos houbařská sezóna ani nezačala, na Chebsku ještě nekončí. A to i přes to, že je listopad a regionu už zažil i první podzimní sníh. Houbaři mohou v lese najít například ryzce pravé, hlívu a další houby. A jak to vypadá, teplé počasí dalšího týdne by tomu pomohlo ještě pomoct. 

„U nás na západě máme štěstí na větší vlhkost, která prospěla k obnově zaschlého podhoubí po velmi teplém létě. Díky tomu lze i nyní najít hřiby hnědé v hlubších lesích, kam tak nepronikl mráz,“ uvedl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Je možné najít i vynikající ryzec smrkový, což je v této roční době zajímavé,“ podotkl.

Zkušenější houbaři se na Chebsku radují z podzimních hub a nacházejí čirůvku dvoubarvou, fialovou, havelku, ucho Jidášovo, hlívu ústřičnou, či strmělku mlženku. Dá se ojediněle nalézt i kotrč kadeřavý, což je velmi oblíbená houba. Začala růst i vysloveně zimní houba, a to penízovka sametonohá, která se dá sbírat i pod sněhem a nevadí jí přemrznutí.

Jak to vypadá v listopadovém lese očima Jiřího Pošmury? Na to se podívejte ve fotogalerii