Německé demonstrace podpořili i politici z Česka

Příznivci i odpůrci imigrace demonstrovali v Schirndingu, který se nachází jen pár stovek metrů od českých hranic. Odpůrci imigrace se sešli nedaleko hraničního přechodu Pomezí nad Ohří, příznivci zase měli sraz u radnice v Schirndingu. Na bezpečnost dohlížely desítky policistů. Jejich úkolem bylo i hlídat, aby se oba tábory demonstrantů nesetkaly. Na obou stranách demonstrace se zúčastnili také Češi, a to i politici. Příznivce imigrace podpořil třeba Karel Schwarzenberg, za druhou skupinou dorazil například poslanec Marek Černoch.

„Již 25 let se snažíme ve všech oblastech navázat na intenzivní česko-německou spolupráci. Znovuzavedení hraničních kontrol proto chápeme jako útok na dobré česko-německé vztahy v pohraničí,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jörg Nürnberger (SPD), organizátor akce s názvem „Für offene Grenzen“  (překl. Pro otevřené hranice – pozn. red.). Tuto skupinu podpořil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, z českých politiků však nebyl jediný.

„Přijeli jsme především proto, že jsme se dozvěděli, že se chystá společná demonstraceněmecké Pegidy a českých národoveckých hnutí, kteří chtěli udělat živý řetěz kolem hranic,“ vysvětlil svou účast Matěj Žaloudek, předseda Strany Zelených z Prahy 3 „Ta symbolika uzavírání hranic nám přišla dost absurdní a nebezpečná. Zvlášť s ohledem na to, že dřív byly tyto hranice po desetiletí zavřené.“ Jak podotkl, navíc chtěli podpořit své německé politické kolegy. „Účastníme se ale i demonstrací v Praze, Brně, ale i dalších českých městech. Spousta našich členů a členek jezdí i pomáhat například do Bapské nebo Tovarniku.“

Demonstraci odpůrců imigrace pořádali příznivci německého hnutí Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) a na akci vystoupil i český poslanec Marek Černoch (Úsvit). Jak řekl, s hnutím spolupracují již delší dobu a přijeli na jejich pozvání.

„Německo se v současnosti potýká s obrovskými problémy, které vyvolala paní Merkelová, když pozvala všechny imigranty do Německa. A ve chvíli, když začali proudit ve velkém, si s tím neví rady,“ uvedl Marek Černoch. „Fakt, že se nás to dnes netýká, neznamená, že se nás to nebude týkat zítra či příští týden,“ upozornil. A proč začal se svými stranickými kolegy s Pegidou spolupracovat? „Pokud chcete situaci v Evropě reálně řešit, tak je potřeba se spojovat – nejen s Pegidou, ale také s Poláky, Slováky a dalšími. Chceme komunikovat nejen s politickým spektrem, ale napříč Evropou s lidmi, kteří opravdu chtějí řešit, jak zabránit konci evropské kultury a Evropy jako takové,“ dodal s tím, že do Evropy míří možná i miliony lidí, kteří mají jinou kulturu, jiné zvyky a především řada z nich nerespektuje Evropany. „S tak obrovským přílivem lidí do Evropy může nastat kolaps sociálního systému a je to velké zdravotní a bezpečnostní riziko,“ uzavřel Marek Černoch.