Otázka pro Jiřího Pošmuru, předsedu mykologického klubu Slavkovský les:

Pokud se někdo vydá v těchto dnech do lesa, najde ještě nějaké houby? A nemusí se bát, že budou přemrzlé?Pošmura malá na web

Z vlastní zkušenosti vím, že na Chebsku mrazy sice pozastavily růst hub, ale v lese je stále poměrně teplo a dají se najít nejen hřibovité houby. Určitě ještě porostou podzimní druhy jako například hlíva ústřičná a oblíbené čirůvky,  havelka nebo fialová.

Varuji před sběrem přemrzlých hlavně hřibovitých hub. Když několikrát přemrznou, začnou se rozkládat bílkoviny a rychle se kazí, napadají je bakterie a vznikají toxické látky, které nám pak způsobí zažívací potíže, otravu. Přemrzlou houbu poznáme podle barvy, která je vybledlá, a houba samotná je měkká.

Ale lidé se nemusejí bát, pokud houby dávají do mrazáku. Je však důležité dodržet dvě pravidla – houby zamrazit jen jednou a před tím je minimálně 20 minut vařit.