Záhadná budova? Ne, monastýr, který nabízí klid a zázemí

V Těšově nedaleko Chebu vyrostla zajímavá dřevěná budova, která budí zájem veřejnosti. Jedná se o kostel a monastýr (klášter) zasvěcený svátku Proměnění Páně. A právě zde vzniká nová tradice. Již po třetí se zde uskuteční pouť u příležitosti svátku Proměnění Páně. Na slavnost jsou zváni nejen věřící, ale také veřejnost.w malá na web c

Pouť se bude konat v těšovském pravoslavném chrámu Proměnění Páně právě v den svátku Proměnění Páně, který připadá na 19. srpna (podle juliánského kalendáře, který používá pravoslavná církev, na 3. srpna). Každoročně se jí zúčastňují nejen místní, ale i hosté z daleka.

Vzácným hostem slavnosti bude  arcibiskup pražský a českých zemí vladyka Michal, ale také vojenský kaplan Marek Maxim Švancara z vojenské základny v Čáslavi.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hosty poutě přivítá v monastýru Konak v Těšově emeritní metropolita vladyka Kryštof: „Akce je připravená nejen pro místní věřící, ale vítán je každý,“ řekl. „Slavnost zahájí v 9 hodin bohoslužba, po které bude následovat pouť kolem chrámu.  Po jejím ukončení čeká na poutníky skromné pohoštění v monastýru,“ dodal vladyka.

Monastýr Proměnění Páně stojí na místě, kde stávala původně fara, která sloužila k vyučování náboženství, ale sloužila také jako místo setkávání dětí i mládeže. U jeho zrodu dne 29. listopadu 2011 stála Jeho Blaženost arcibiskup pražský, metropolita českých zemí a Slovenska vladyka Kryštof. „Asi tak před pěti lety mne napadlo, vybudovat zde zázemí klidu a duchovního soustředění, nejen pro ikonopisce, ale i pro ty, kteří k nám zavítají. Tak vznikla myšlenka na vznik monastýru Konak,“ vysvětlil vladyka. Chrám připomíná cyrilometodějské stavby Velké Moravy v duchu starokřesťanských vzorů.