Zastupitelé oficiálně podpořili přípravu projektu ZEVO

Zastupitelé města Chebu se první lednovou středu sešli na mimořádném zasedání. Důvodem byl projekt spalovny, kterou chce na Švédském Vrchu v Chebu postavit Terea a.s.  A zastupitelstvo mu nakonec dalo zelenou, byť těsně.

Mimořádné zasedání iniciovala VPM – Alternativa.

„Volba pro město není a priori proti spalovně,“ vzal si zpočátku slovo Miroslav Plevný (VPM). Podle něj ale zůstala řada nezodpovězených otázek.

„Jsou zvážená rizika? Máme ekonomický rozbor návratnosti? Je to výhodné pro občany? Přinese to úsporu? Žádný materiál, kde bych dostat na tyto otázky odpovědi, jsem neviděl,“ uvedl s tím, že se také mluví o tom, že má spalovna fungovat pouze v zimě.

Jste pro výstavbu spalovny?
1 vote
×

Navíc podle něj není pravdou, že jde o investici soukromé společnosti. „Město je jejím 50 procentním vlastníkem (druhých 50 procent vlastní Gelsenwasser AG, jedna z největších vodárenských společností v Německu. pozn. red.),“ připomněl s tím, že plánovaný investice přes 200 milionů korun převyšuje základní kapitál společnosti, který činí 160 milionů korun.

Na jednání dorazil také jednatel společnosti Terea Steffen Zagermann, který byl připravený na otázky odpovídat.

„V každé fázi ověřujeme, zda je projekt provozuschopný. Víme také to, jaká je návratnost – pohybuje se kolem 15 let,“ sdělil. „Máme zpracovanou detailní ekonomickou analýzu, která mluví o návratnosti okolo 15 let.“

Také potvrdil, že spalovna opravdu „nepojede“ v letních měsících naplno. „Ano, chceme postavit dvě linky a v letním provozu bude fungovat jen jedna, protože není taková spotřeba teplat.“

Podle kritiků projektu není dobře, že město nemá zpracovanou koncepci nakládání s odpady. Začít s realizací stavby bez ní je podle nich nerozumné.

„ZEVO neřeší koncepci odpadu v regionu, ale zbytkový komunální odpad,“ doplnil Zagermann.

Nakonec zastupitelstvo o jeden hlas rozhodlo, že přípravě projektu vyjadřuje podporu. Ještě víc zastupitelů pak odhlasovalo, že chtějí mít k dispozici například analýzy dopadu na rozpočet města.

Projekt dlouhodobě kritizuje například organizace Arnika.

„Šokujícím zjištěním včerejšího jednání pro mě bylo, že zastupitelé Vanoušek z ČSSD a Linda z ODS, kteří zastupují Město Cheb ve valné hromadě investorské firmy spalovny Terea, nejsou vázaní žádným usnesením zastupitelstva. Dosud byly podle dostupných informací do příprav dokumentace investovány dva miliony a než bude dokumentace dokončena, bude zapotřebí milionů celkem pět. Tyto sumy investuje z poloviny městská firma Terea jen na základě rozhodnutí dvou jmenovaných zástupců města, kteří mají neomezený mandát a jednají jen dle svého vlastního rozhodnutí, zcela bez opory v usnesení zastupitelstva,“ okomentuje jednání odborník Arniky na spalovny Matěj Man, který se osobně jednání zastupitelů zúčastnil.

Sdružení přišlo den před jednáním také s informací, že bylo územní řízení pro plánovanou spalovnu v Chebu bylo přerušeno. Podle zástupců Arniky se tak stalo na základě námitky podjatosti, kterou před několika týdny podala. Celý spis tak bude předán úředníkům Karlovarského kraje, kteří rozhodnou o vedení nového územního řízení osobami, u nichž je podjatost vyloučena.

„Kritizovali jsme zejména fakt, že město Cheb je polovičním vlastníkem firmy, která by spalovnu měla stavět. Úředníci jsou tedy zaměstnanci částečného investora projektu,“ doplnil Matěj Man. Arnika také v řízení o stavbě spalovny zpochybňuje nestrannost starosty a místostarosty.