Chebský masopust oslaví 10. narozeniny

 

Kdy se letos uskuteční Chebský masopust? V sobotu 1. března.  Už teď zve město Cheb, Muzeum Cheb, Západočeské divadlo v Chebu  a Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha všechny, kteří se rádi baví a kteří si rádi zavzpomínají na staré tradice.  A co víc, letos slaví obnovený Chebský masopust již desáté narozeniny.

 

Pobavit se s veselým průvodem masek může přijít každý. Sraz všech je jako každoročně ve 13.45 hodin u Západočeského divadla v Chebu. Za zvuků muziky i jiného rozpustilého rachocení vyrazí masopustní průvod na svoji cestu městem ve 14 hodin.

 

Od divadla se průvod vydá ulicí Obrněné brigády, Valdštejnovou ul. do Májové ul., pak třídou Svobody na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, do Březinovy ul., Dlouhou ulicí do ul. Jateční a zpět na náměstí, kde se zastaví před radnicí. Při své cestě neporuší masky staré nepsané zákony masopustního veselí a před radnicí si vyžádají od představitelů města pro svoji další cestu souhlas k průchodu přes náměstí. Za to, že ctí stará pravidla, dostane se účastníkům průvodu odměny v podobě masopustních koblih. Po té bude cesta pokračovat přes Provaznickou ulici zpět do Dlouhé ulice. Dále projde Židovskou ulicí do Kamenné ulice, po Kostelních schodech na Kostelní náměstí a do nádvoří muzea. Jeho část projde souběžně Kostelní uličkou do náměstí krále Jiřího z Poděbrad před muzeum. Zde bude v prostoru mezi muzeem a Špalíčkem tradičně pohřben Masopust a vyhlášena nejkrásnější maska.

 

K masopustnímu obveselení bude po celé sobotní odpoledne v mázhausu muzea vyhrávat kapela Kartáč. A na všechny, kteří přijdou, budou v nádvoří a v mázhausu muzea čekat dobroty masopustních hodů: koláče, koblihy, perníky, něco ze zabíjačkových hodů a nápoje všeho druhu. Hlavně malí účastníci masopustního průvodu se mohou těšit na loutkovou pohádku „O princezně Milušce v podání sokolovského Divadla bez zákulisí. Pohádka začne po skončení masopustního průvodu, tedy přibližně v 15 hodin, ve Valdštejnské obrazárně muzea.

 

„Masopustní průvod má být početný, veselý a barevný. Přijměte proto pozvání také jako výzvu pro všechny, kteří nejen rádi zábavu sledují, ale rádi se jí i osobně zúčastní,“ říká Lucie Kolocová ze sekretariátu Muzea Cheb a vyzývá všechny: „Vyrobte si masku, vezměte děti a celou rodinu, přibalte si dobrou náladu a přijďte i letos do masopustního průvodu.“

A jaké je hlavní téma pro letošní rok? Pohádkové bytosti!

 

Kdy?             V sobotu                  9. 2. 2013

 

                        sraz masek              13.45 hod

 

                        začátek průvodu:  14.00 hod

 

Kde?             Sraz masek u Západočeského divadla v Chebu

 

                        průvod starým městem