Blíží se přehlídka Divadla jednoho herce

V Západočeském divadle v Chebu a na dalších místech města se bude od 3. do 6. října 2019 konat tradiční přehlídka Divadlo jednoho herce. Letos se jedná o jubilejní XX. ročník. Vzhledem k tomu, že se jedná o bienále (a přičteme-li navíc nultý ročník), můžeme si snadno spočítat, že tradice jediného českého festivalu monodramat sahá až hluboko do 80. let minulého století.

Foto: ilustrační

Snad nikdy v historii do Chebu nepřicestovalo takové množství účastníků z natolik vzdálených koutů světa jako letos. Vedle tradičních účastnických zemí jako je Maďarsko (Ann-droid), Slovensko (Století podle Marie, Visegrád – 1) či Německo (Army of Lovefuckers), si tentokrát užijeme také herce, tanečníky či performery z divadelně exotických destinací, z Japonska (Butó Médea) a Brazílie (Věznice).

Cizokrajné náměty či prostředí si pro své projekty vybrali i další protagonisté: Jana Vyšohlídová zavede malé diváky v pohádce Mauglí do indické džungle, norská inscenace 7 písní uprchlíka přiblíží starou čínskou poezii a ukrajinský počin Chci do Paříže hovoří o touze po cestování už svým názvem. Jazzman Rudy Linka je nejen ve své One man show stále rozkročen mezi Českem a Spojenými státy, kde štěstí zkouší i Miřenka Čechová jako Miss AmeriKa, kterou uvidíte v Ozvěnách festivalu koncem září. Jan Cina se jako Malý princ vydá dokonce ke vzdáleným planetám.

Ostatně i chebský příspěvek, one woman show Magdalény Hniličkové Geometrie domova, se cestování silně dotýká. Spolu s diváky si herečka zavzpomíná na všechny své byty, spolubydlící i sousedy, které během let vystřídala. 

Žánrově opět nabízí festival širokou škálu diváckých zážitků od činoherních dramatizací (Jasno lepo podstín zhyna Evy Salzmannové), přes pohybové či taneční divadlo (Ann-droid, Butó Médea), pantomimu (Chci do Paříže), inscenace, pracující s moderními technologiemi (Biograf Jiřího Kohouta, Malý princ, Miss AmeriKa, Army of Lovefuckers), až po zcela osobní výpovědi, vycházející z lidových tradic (Století podle Marie). 
Většina festivalových představení už je téměř vyprodána, stále ještě jsou ovšem vstupenky na tato představení:

Army of Lovefuckers (Německo) – čtvrtek 3. října v 19.00 za oponou. Multižánrové představení progresivního berlínského divadla. Zrození ženy válečnice. Hra, fantazie, realita a utopie v jednom. 
Butó Médea (Japonsko) – pátek 4. října v 19.00 za oponou. Unikátní propojení východního tanečního umění a evropského dramatu. Tento specifický žánr bývá v Česku k vidění jen velmi výjimečně. Inscenace získala řadu ocenění na festivalech v Evropě i USA.

Věznice (Brazílie) – pátek 4. října ve 21.00 ve studiu d. One man show, plná brazilského temperamentu, je směsicí klasických divadelních forem, pouličního divadla, tance i pantomimy. Pianista prožívá týden ve vězení kvůli prodeji drog. 

7 písní uprchlíka (Norsko) – sobota 5. října v 17 hodin v Kulturním centru Svoboda. Čínská poezie. Poustevník Tu vzpomíná na svůj život na císařském dvoře. V inscenaci jsou použity tradiční čínské bojové techniky.

One man show Rudyho Linky – oslava 30 let svobody – sobota 5. října ve 20.30 v hlavním sále. Večírek pod taktovkou slavného jazzového kytaristy. Show o svobodě, humoru a hudbě.
Cizojazyčná představení jsou opatřena českými titulky. 

PROGRAM

ČTVRTEK 3. ŘÍJNA
10.00 hlavní sál – ANN-DROID / Katalin Lengyel (Maďarsko)
17.00 studio d – STOLETÍ PODLE MARIE / Ján Jendrichovský (Slovensko)
19.00 za oponou – ARMY OF LOVEFUCKERS / Annemie Twardawa (Německo) české titulky

PÁTEK 4. ŘÍJNA
8.30 + 10.00 hlavní sál – MAUGLÍ / Jana Vyšohlídová
17.00 studio d – CHCI DO PAŘÍŽE / Volodymyr Holosniak (Ukrajina) české titulky
19.00 za oponou – BUTÓ MÉDEA / Yoshiko Usami (Japonsko) české titulky
21.00 studio d – VĚZNICE / Vinícius Piedade (Brazílie) české titulky

SOBOTA 5. ŘÍJNA
11.00 studio d – VIŠEGRÁD – 1 / Kamil Bystrický (Slovensko)
15.00 hlavní sál – BIOGRAF / Jiří Kohout
17.00 KC Svoboda – 7 PÍSNÍ UPRCHLÍKA / Geddy Aniksdaal (Norsko) české titulky
19.00 studio d – GEOMETRIE DOMOVA / Magdaléna Hniličková
20.30 hlavní sál – ONE MAN SHOW RUDYHO LINKY – OSLAVA 30 LET SVOBODY / Rudy Linka (USA / Česko)

NEDĚLE 6. ŘÍJNA
15.00 hlavní sál – MALÝ PRINC / Jan Cina
19.00 studio d – JASNO LEPO PODSTÍN ZHYNA / Eva Salzmannová
SOBOTA 26. ŘÍJNA – OZVĚNY FESTIVALU
15.00 hlavní sál – MISS AMERIKA / Miřenka Čechová