Hájenští rodáci se po letech setkali

Setkání rodáků se uskutečnilo v chebské čtvrti Háje. Po letech se tam sešli obyvatelé a potomci prvních poválečných obyvatel Hájů, které tehdy ještě byly samostatná vesnice. Celé odpoledne se neslo ve veselém duchu. Přítomní se bavili, vzpomínali na mládí a vyprávěli si, jak se vlastně Háje za ta léta změnily. Co všechno je pryč a co se naopak zase znovu objevilo. Součástí setkání byl i speciální test, kde byly nejrůznější otázky, které se týkaly historie a místopisu Hájů. Organizační tým ve složení: Bauerová Jana, Čiháková Jiřina, Hrivňáková Eva, Morová Vlasta a Rak Jiří  byli překvapeni zájmen všech přítomných o tento test.

„Setkání „Hájeňáků“ se konalo už potřetí a lidé se stále chtějí scházet,“ uvedla členka organizačního týmu Jana Bauerová. „Těší nás zájem o tuto akci. Všichni si mají stále co říct a je nač vzpomínat.  Pokaždé pro všechny připravujeme počítačovou prezentaci, kde se lidé dozví, a někteří i oživí, nejdůležitější události z historie Hájů,“ informovala Bauerová, která zároveň děkuje všem spoluorganizátorům za přípravy a průběh celé akce a stejně tak děkuje všem zúčastněným za vytvoření pěkné atmosféry.

Lidem v dnešní době chybí v Hájích především klid, který tu už dneska není.

„Od doby, kdy Háje byly Hájemi, tu je dnes enormní nárůst automobilové dopravy, a to zejména proto, že se Háje dále rozšiřují. V roce1968 zde bylo 135 popisných čísel, 1989 to bylo 253 a dnes k 700. V Hájích chybí zejména kulturní a společenský život, pravidelně se tu v průběhu roku konalo několik kulturních akcí, taneční zábavy a plesy. Komu to nestačilo, došel si za kulturou, věděním a zábavou do města. Jako děti a mládež jsme měli pořád kde se bavit, různé aktivity ve volném čase se odehrávaly hlavně mimo domov, všemu je dnes v trendu doby a výrazných změn ve společnosti, kterým se nikdo samozřejmě nevyhne, konec. Obyvatelé mají k sobě dále, neznají se. A tak nakonec je mi i velmi líto, že byl ukončen provoz restaurace V Dolíčku, dřívější hájenské hospodě, později Kulturní dům se společenským sálem, který byl středem dění v obci. Dnes je z něj penzion,“ sdělil pamětník Jiří Rak.

VID