Malé černé bobule s vysokým obsahem vitamínu C a charakteristickou vůní – to je černý rybíz. Jde o velice zdravé ovoce, které za poměrně málo péče poskytuje vysoký výnos plodů. Černý rybíz konzervujeme například zmražením, výrobou domácích šťáv, džemů a různých druhů želé. Vhodný je pro pečení moučníků, kde kyselost ovoce dodá osvěžující chuť. Proč se tedy nepustit do rybízového koláče s kysanou smetanou.
Rybízový koláč s kysanou smetanou
Budeme potřebovat:
200 gramů polohrubé mouky-cca 1 hrnek
100 gramů cukru – 1/2 hrnku
10 lžic oleje
½ hrnku mléka
2 vejce
½ prášku do pečiva
Tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy.
Náplň z kysané smetany:
500 gramů kysané smetany
250 gramů čerstvě šťávy z černého rybízu
Cukr podle chuti
9-10 plátků želatiny
Vejce, cukr a olej vyšleháme. Postupně přidáme ostatní suroviny, nalijeme do formy a dáme péct.
Po upečení a vychladnutí korpusu (nevyndáváme z formy!) si připravíme náplň. Do kysané smetany vmícháme čerstvou rybízovou šťávu a podle chuti osladíme. Nalijeme na dort a necháme přibližně dvě hodiny v ledničce ztuhnout. Poté si připravíme omytý černý rybíz, který nasypeme na dort. Připravíme si dortovou želatinu (500 ml), kterou nalijeme na dort. Dáme opět do lednice ztuhnout a po dvou hodinách podáváme. Kyselost rybízu dodá celému dezertu na svěžesti.