Sezóna černého rybízu je v plném proudu. Vyzkoušejte výborný koláč

Malé černé bobule s vysokým obsahem vitamínu C a charakteristickou vůní – to je černý rybíz. Jde o velice zdravé ovoce, které za poměrně málo péče poskytuje vysoký výnos plodů. Černý rybíz konzervujeme například zmražením, výrobou domácích šťáv, džemů a různých druhů želé. Vhodný je pro pečení moučníků, kde kyselost ovoce dodá osvěžující chuť. Proč se tedy nepustit do rybízového koláče s kysanou smetanou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rybízový koláč s kysanou smetanou

Budeme potřebovat:

200 gramů polohrubé mouky-cca 1 hrnek

100 gramů cukru – 1/2 hrnku

10 lžic oleje

½ hrnku mléka

2 vejce

½ prášku do pečiva

Tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy.

Náplň z kysané smetany: 

500 gramů kysané smetany

250 gramů čerstvě šťávy z černého rybízu

Cukr podle chuti

9-10 plátků želatiny

 

Vejce, cukr a olej vyšleháme. Postupně přidáme ostatní suroviny, nalijeme do formy a dáme péct.

Po upečení a vychladnutí korpusu (nevyndáváme z formy!) si připravíme náplň. Do kysané smetany vmícháme čerstvou rybízovou šťávu a podle chuti osladíme. Nalijeme na dort a necháme přibližně dvě hodiny v ledničce ztuhnout. Poté si připravíme omytý černý rybíz, který nasypeme na dort. Připravíme si dortovou želatinu (500 ml), kterou nalijeme na dort. Dáme opět do lednice ztuhnout a po dvou hodinách podáváme. Kyselost rybízu dodá celému dezertu na svěžesti.