Máte rádi akční dokumentární filmy? To byste neměli zmeškat Expediční kameru

Máte rádi akční dokumentární filmy? To byste neměli zmeškat Expediční kameru. Pásmo filmů mohou návštěvníci zhlédnout v pátek 19. dubna od 18 hodin v Městské knihovně ve Františkových Lázních. Vstupné je 70 korun.

Foto: Archiv organizátorů

LEZCI – nový film s Adamem Ondrou / ČR/27 minut / česky

Adam Ondra je považován za jednoho z nejlepších lezců historie, který posouvá limity tohoto sportu již od dětského věku. Pepa Šindel kráčí v Adamových šlépějích. V roce 2022 vylezl cestu v obtížnosti 9a+, a to v pouhých 15 letech. Nikdo jiný na světě takovou obtížnost v tak nízkém věku kromě nich dvou nezvládl.

Následování správné cesty – Rakousko, Kanada / 20 minut / české titulky

Roman Rohrmoser, profesionální jezdec na lyžích ve volném terénu, Gerald Rosenkranz, odborník na horská kola a jednokolky, a Jay Bearhead, původní obyvatel Kanady, který ztratil svou kulturní identitu v internátních školách ukazují svoji správnou cestu.

Expedice Ganga – ČR/18 minut / česky

Kajakář Vavřinec „Vávra“ Hradilek, olympijský medailista a několikanásobný mistr světa sjíždí v Bangladéši na vypůjčeném kajaku Gangu. 121 km ve prospěch 121 bangladéšských dětí ze slumu Čalantika.

Objevování Patagonské Rio Blanco – Francie / 12 minut / české titulky

Aniol Serrasolses a Nouria Newman na kajaku prozkoumávají patagonskou řeku Rio Blanco a poprvé sjíždějí různé terény a vody, přičemž sestupují z ledovcového jezera až k oceánu.

20 minut pauza

Pionieri – Itálie / 33 minut / české titulky

Dne 10. srpna 2021 se Peter Moser vydal na šest hlavních vrcholů hor Pale di San Martino během jediného dne. Inspiroval se historickými trasami prvních horolezců.

Ztracené momenty – Anglie / 25 minut / české titulky

Autentický příběhem páru z britského Yorkshiru, kteří se vydávají do Norska na svou první horskou cykloturistiku. Společně objevují místa podle 70 let starých fotografií pořízených dědečkem na jeho tehdejší cyklo cestě.