Míra nezaměstnanosti v Česku meziročně roste. Volných pracovních míst za poslední dva roky ubylo skoro 100 tisíc

Míra nezaměstnanosti v Česku letos v březnu podle údajů úřadů práce činila 3,9 procenta, což je v souladu s očekáváním. Klesla tak z únorové úrovně rovných čtyř procent, což ale primárně souvisí se sezónním vlivem konce zimy, kdy se otevírají možnosti práce v exteriéru, například ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství či povrchové těžbě. V porovnání s loňským březnem však byla i tak letošní míra nezaměstnanosti vyšší, neboť loni ve třetím měsíci roku činila 3,7 procenta. A předloni, v březnu 2022, dokonce jen 3,4 procenta.

Ilustrační foto Pixabay

Míra nezaměstnanosti v Česku meziročně roste. Volných pracovních míst za poslední dva roky ubylo skoro 100 tisíc

Situace na tuzemském trhu práce se tak z pohledu zaměstnance mírně zhoršuje, i nad rámec sezónních vlivů, ač míra nezaměstnanosti zůstává nejnižší v EU. Důvodem zhoršení situace na trhu práce, byť mírného, je totiž rovněž stagnace českého průmyslu, zadrhávání stavební produkce a obecně stále poměrně vysoké úrokové sazby, které mají na ekonomiku – i její trh práce – dusivý vliv. Volných pracovních míst tak letos v březnu bylo v nabídce úřadů práce o takřka 100 tisíc méně než v březnu 2022.

Do letošního června by míra nezaměstnanosti v Česku měla klesnout na 3,6 procenta, opět díky sezónnímu vlivu náběhu teplejšího počasí a otevřením pracovních pozic, které umožňuje. Za celý letošní rok míra nezaměstnanosti vykáže úroveň 3,7 procenta, neboť ve druhé polovině roku bude mírně vyšší, než by odpovídalo jejímu zmíněnému červnovému „dnu“. Růst míry nezaměstnanosti ve druhé polovině roku ale bude primárně souviset s přílivem nových absolventů na trh práce a s nástupem chladnějšího počasí.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonomTrinity Bank