Zmizelé vodní ploše chtějí vrátit původní význam

Změny klimatu a stále častější suchá období, o kterých hovoří oborníci na všech úrovních, otevřely debatu o nutnosti vrátit se k záměrům zadržování vody v přírodě. Ašské lesy s.r.o., které spravují nejen lesní celky v majetku měst Aš a Hranice, ale starají se také o provozování místních sportovišť, dlouhodobě pracují na projektech budování lesních tůněk a také na obnově zaniklých vodních ploch.

Foto: archiv Ašských lesů – Dobový snímek ukazuje, že zde fungovala i půjčovna lodiček  

„Lokalita, kde v minulosti byla vodní plocha místními zvaná „Šantorák“, byla v první polovině 20. století hojně navštěvovaným cílem procházek a odpočinku. Nesla romanticky znějící jméno Isola Bella. Prostor fungoval od konce 19. století jako koupaliště. Po II. světové válce bylo místo kvůli blízkosti státních hranic uzavřeno. Přilehlá restaurace a kavárna byly zbourány. Rádi bychom využili případných dotací a rybník obnovili,“ uvedl jednatel Ašských lesů Jiří Červenka. Podle vedení Ašských lesů je vhodné vnímat několik směrů důležitosti projektu. Je zde především ekologická rovina související se stále důležitějším zadržováním dešťové i pramenité vody v krajině.

Neméně důležitá je potřeba vybudování protipožární nádrže pro případné hašení lesních požárů. Na Ašsku je to nutnost. Pracovník ašských lesů Marian Rewczuk dodává: „Bylo by fajn vrátit prostoru i původní historické využití k rekreaci, procházkám, odpočinku. Vrátit rybníku Isola Bella (Krásný ostrov) zašlou slávu.“ Projekt nebylo jednoduché připravit. Je v něm pamatováno na bezpečnostní přeliv, výpustné zařízení uprostřed hráze, příjezd pro požární vozidla, vycházkové molo, pláž. Důležitá je i mělká část u břehů,  takzvaná litorální zóna, která je ohleduplná k druhové pestrosti rostlin i živočichů. „V projektu není opomenut ani malý ostrůvek, který byl pro tuto vodní plochu charakteristický. Potýkali jsme se dlouhou dobu s problémy kolem majetkových vztahů k parcelám a dlouhého vyřizování žádostí o bezúplatný převod na město Aš. Mnoho let čekáme na kroky kolem pozemků, které jsou v majetku státu. Jsem velmi rád, že se do jednání se Státním pozemkovým úřadem České republiky vložil radní města Aše František Peterka a věřím, že ve spolupráci s městskými úředníky dojde ke kladnému posunu v této věci,“ dodal Jiří Červenka. 

Miroslav Všetečka