Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější. Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz

Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky. A to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v Krušných horách, konkrétně v obci Klíny.

Foto: Lesy ČR

„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů ČR mění a my přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými výrobky,“ říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Výstavba střediska započala v květnu 2023, dokončena byla v říjnu 2023, přičemž zkušební provoz je naplánovaný do konce května. Po veterinárním auditu bude zahájen prodej do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun.

Foto: Lesy ČR

Zpracovávat se bude šest druhů zvěře – jelen evropský /34 procent/, prase divoké /28 procent/, srnec obecný /21 procent/, jelen sika /sedm procent/, daněk evropský /pět procent/ a muflon evropský /pět procent/. Letos by to mělo být 70 tun zpracované zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při stávajícím počtu zaměstnanců.

Veškerá nabízená zvěř bude z režijních honiteb Lesů ČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ.

„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezóny a také ročního období – některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Foto: Lesy ČR

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze. Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor jsou k dispozici internetové stránky www.masozlesa.cz, e-shop pak spustíme 1. září. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

Lesy ČR