Muzeum dostane moderní expozice

Příští rok by měla začít modernizace expozic v městském muzeu. Ty se mají změnit tak, aby odpovídaly současným trendům. Město na projekt navíc získalo dotaci.

Foto z minulých výstav v mariánskolázeňském muzeu

„Dotační projekt byl připravován od června 2023 a v listopadu 2023 jsme požádali o dotaci,“ informoval místostarosta Mariánských Lázní Samuel Zabolotný. „V rámci programu IROP nám bylo přiděleno maximální množství finanční podpory ve výši 70 % uznatelných nákladů, což je 14 milionů korun. Spoluúčast města bude přibližně 6 milionů korun, vše v závislosti na ceně nové expozice, která bude známa koncem letošního roku,“ vysvětlil.

Foto z minulých výstav v mariánskolázeňském muzeu

Město momentálně připravuje výběrové řízení na zhotovitele. Jak budou nové expozice vypadat, by mělo být jasné na konci roku. „V souladu s harmonogramem projektu dojde během letošního roku ke zpracování Konceptu a libreta k nové expozici, dále pak také ke zhotovení projektové dokumentace,“ potvrdil místostarosta.

Díky modernizaci získá Městské muzeum a galerie nové expozice, které odpovídají požadavkům 21. století. „Práce na projektu trvají od minulého roku, kdy byl vytvořen nový depozitář, který je v současné chvíli doplňován o profesionální vzduchotechniku a zabezpečovací systém. V letošním roce také bude realizována část projektu na zpevnění stropů v prvním patře, souběžně s projektovými pracemi na nové expozici,“ podotkl Samuel Zabolotný. „Se samotnou realizací nové expozice se počítá v roce 2025. Již teď se těším na slavnostní otevření, jelikož jádrem projektu je využití interaktivních prvků pro novou expozici. Chceme muzeum a tradici lázeňství více přiblížit veřejnosti formou odpovídající 21. století a poskytnout nový zážitek. Je potřeba se posunout od statického způsobu prezentace předmětů do stavu, kde má návštěvník možnost na přímo interagovat s exponátem. Nebráníme se využití rozšířené a virtuální realitě, bude-li návrh odpovídat finančním možnostem města. Vizí je, aby si školáci, rodiny s dětmi i senioři z muzea odnesli prvotřídní zážitek při cestě za poznáním, za kterým se budou rádi vracet,“ dodal.