Projekt Medikem na gymplu uzavírá první pololetí

Máte po celotýdenní dřině chuť pracovat i v sobotu ráno? Studenti gymnázií Karlovarského kraje zřejmě ano, a někteří z nich – jak sami přiznali – dokonce i po vydařeném maturitním plese. Stačí mít tu správnou motivaci, třeba chuť uspět u náročných přijímacích zkoušek na medicínu.

Na fotografii studenti programu Medikem na gymplu a Jan Picka, místostarosta města Sokolov, v učebně Gymnázia Sokolov na poslední workshopu v sobotu 27. ledna

Právě k tomu jim pomáhá projekt Medikem na gymplu realizovaný Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání, díky kterému si studenti zopakují své znalosti z oblasti přírodních věd, ověří si je při pokusech v laboratořích a nové vědomosti načerpají i při exkurzích ve vybraných odděleních Nemocnice Sokolov nebo třeba v Anatomickém ústavu lékařské fakulty.

Budoucí mediky podporuje Karlovarský kraj i město Sokolov

V sobotu 27. ledna na studenty na sokolovském gymnáziu čekaly nejen dva bloky přednášek o chemické vazbě, ale také praktické práce v laboratoři. Před zahájením osmihodinového „chemického maratonu“ je přišel v jejich úsilí podpořit místostarosta města Sokolov Bc. Jan Picka. Pozdravil je jménem města Sokolova, ocenil jejich pracovní nasazení a vyjádřil přání, aby studenti po úspěšném studiu medicíny našli cestu zpět do západních Čech, kde jsou noví lékaři obzvlášť potřeba.

„Musím říct, že jsem nejen příjemně překvapen, ale že jsem z Vás nadšen. Vidět studenty, kteří mají zájem o studium a kteří se chtějí zdokonalovat, je něco úžasného. Už teď vám držím palce, abyste přijímačky, na které se postupně připravujete, zvládli. Rád bych také vyjádřil jedno velké přání, a to, abyste se nám vrátili do kraje, protože Vás tady opravdu potřebujeme.“

Kromě tohoto přání informoval pan místostarosta studenty o možnosti studijních stipendií, které studentům VŠ poskytuje Karlovarský kraj, a o plánovaných proměnách Sokolovska, jako je třeba výstavba bytových a rodinných domů u jezer Medard a Michal.

Důležitý je cíl

Dnešní studenti přesně vědí, co chtějí. Minimálně pro studenty z projektu Medikem na gymplu to platí určitě. Dostat se na vysněnou medicínu totiž není jen tak. A to si rozhodně uvědomují studenti Gymnázia Sokolov Martin a Anna, kteří si od série workshopů slibují zopakování vědomostí nezbytných k úspěšnému absolvování přijímacího řízení na medicínské obory, o které bývá tradičně veliký zájem.

Věříme, že jim k tomu tyto pravidelné sobotní workshopy pomůžou, a že se Aničce splní sen o vlastní pediatrické ordinaci, kterou si za pár let otevře právě v Karlovarském kraji. 

O projektu Medikem na gymplu

Projekt Medikem na Gymplu byl odstartován v září 2023, pracovat se na něm však začalo už o půl roku dříve. V dubnu 2023 byla oslovena všechna gymnázia Karlovarského kraje, jejich ředitelé si poté zvolili koordinátory z řad pedagogů, kteří vybrali studenty se zájmem o medicínu. Celkem se zapojilo 15 studentů z Aše, Chebu, Karlových Varů, Sokolova, Ostrova a Mariánských Lázní. Spuštění projektu předcházela také intenzivní komunikace s odborem zdravotnictví KÚKK, nemocnicemi a dalšími zapojenými organizacemi.

Od září 2023 probíhá vždy jedenkrát v měsíci sobotní workshop podle předem stanoveného harmonogramu. Studenti si opakují nezbytné vědomosti z oblasti přírodních věd nejen v lavicích, ale také v laboratořích a podnikají různé tematické exkurze. Navštívili už například centrální operační sály chirurgického oddělení, neurologii, gynekologii, iktové centrum nebo laboratoře Nemocnice Sokolov. Těšit se mohou třeba i na návštěvu Anatomického ústavu nebo na přednášky lékařů, kteří jim předají své zkušenosti a znalosti.

Program Medikem na gymplu je realizován v rámci projektu Smart Akcelerátor 3 Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání, p. o. ve spolupráci s Gymnáziem Sokolov a Nemocnicí Sokolov. Klade si za cíl podpořit zájemce o studium medicíny z řad gymnazistů Karlovarského kraje a podpořit jejich návrat zpět do rodného kraje. Po ukončení školního roku 2023/2024 bude připraven nový harmonogram projektu pro obě pololetí roku 2024/2025.

Zdroj: KARP